– Allerede nå ligger snittet på 2,6 GB i måneden
Spoler vi fem år frem, finner vi video i hovedrollen når det gjelder databruk på mobilen.
Ericsson publiserte denne uken en rykende fersk rapport om bruken av mobil- og mobilt bredbåndsabonnementer de neste fem årene. Rapporten bekrefter det flere analysebyråer og andre selskaper har konkludert med den siste tiden: Videoinnhold kommer til å kreve stor plass i mobilnettet frem mot 2018.
Årsaken til at video angivelig skal bli så ekstremt populært er ganske enkelt at hastighetene i mobilnettet blir stadig raskere. Ericcson kalkulerer med at videoinnhold vil vokse med hele 60 prosent per år de neste fem årene, mens databruken vil øke med tolv ganger sammenlignet med dagens forbruk. En forutsetning er at mobilselskapene makter å bygge ut mobilnettene sine i takt med dataveksten.
"LTE-tjenester vil bli tilgjengelig for cirka 60 prosent av verdens befolkning innen 2018. Vi forventer at antallet LTE-abonnement passerer 1 milliard i 2017, drevet av mer avanserte enheter og etterspørsel etter datakrevende tjenester, som video. Utbyggingen av WCDMA/HSPA har skapt høyere nettverkshastighet og bedre brukeropplevelse", sier strategidirektør Douglas Gilstrap i Ericsson i en pressemelding.
– 2,6 GB per måned på video
At videoinnhold på mobilen er i ferd med å ta av har flere sagt tidligere. Det som kanskje kommer som en overraskelse på noen er imidlertid de relativt store datamengdene Ericsson forespeiler at vi skal bruke i 2018.
I noen markeder hevder de at snittet allerede nå liggger på hele 2,6 gigabyte (GB) for videoinnhold, men det gjelder riktignok bare de mobilbrukerne som abonnerer på både musikk- og videostreamingstjenester. En vekst på 60 prosent i året de neste fem årene kan likevel by på utfordringer for mobilselskapene og de som bygger infrastruktur, som Ericsson.
"Nettverkskvalitet er kanskje det viktigste stikkordet i den globale rapporten, og et høyaktuelt tema i Norge. Sammen med økt utbredelse og bruk av smarttelefoner, er kvaliteten en hoveddriver for veksten i mobil datatrafikk. Den er også viktig for brukeropplevelsen, og dermed abonnentenes lojalitet til operatøren", sier administrerende direktør Aksel Aanensen i Ericsson i Norge i pressemeldingen.
"Globalt var fire av ti solgte mobiler smarttelefoner i fjor. Tall fra Elektronikkbransjen viser at andelen smarttelefoner i Norge var over dobbelt så høy – 86 prosent, i samme periode", sier Aanensen videre.
Halvannen time på sosiale medier om dagen
I dag er det derimot sosiale medier vi bruker mest tid på. Ifølge rapporten bruker vi i snitt opptil 85 minutter per dag på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og andre sosiale nettverkstjenester på mobilen.
Dette er ikke nødvendigvis tjenester som krever store mengder data, og i 2018 tror Ericsson at surfing på nettsider og bruk av sosiale medier til sammen vil utgjøre ti prosent av det totale trafikkvolumet i mobilnettene. Her regner de både mobil, nettbrett, PC og andre dingser med Internett-tilkobling sammen.
En gjennomsnittlig smartmobilbruker bruker i dag 450 MB per måned - kun på mobilen. Dette tallet vil ifølge Ericsson stige til 1,9 GB i 2018. Nettbrett-bruk vil gå fra dagens 600 MB til hele 3,1 GB om fem år.
Tar innpå Vesten
Ericsson beregner at det finnes totalt 6,4 milliarder mobilabonnementer i verden akkurat nå. Antall abonnenter anslås imidlertid å være på rundt 4,5 milliarder, ettersom mange har to eller flere abonnementer.
Landene som har fått flest nye abonnenter er Kina (30 millioner nye abonnementer), India og Indonesia (+10 millioner abonnementer), samt Brasil og Nigeria (+5 millioner abonnementer). Dernest følger Iran med sine +4 millioner abonnementer.
At Kina i seg selv står for 25 prosent av alle nytegnede mobilabonnement viser kanskje hvilke omveltninger som er i ferd med å skje i dette landet også.
Les også: 1 million har smartmobil, men bruker ikke data
(Kilder: Pressemelding)