Til hovedinnhold

Her er mai-kameraene

En mengde actionnyheter kommer i butikkene

Nå har vi for alvor lagt vinteren bak oss. Måneden som startes med å hedre samfunnets arbeidere har kommet, og i denne artikkelen kommer vi med informasjon om de nyeste produktene på markedet. Det er få storslipp, om noen, men vi ser blant annet at konkurransen rundt robuste småkameraer, enten det er video eller stillbilder, har blitt enda tøffere. De delvis ubeskrevne produsentene AEE og Rollei Racy tar opp kampen med GoPro, og Fujifilm gir vannentusiasten mer å leke med. Her er mai-nyhetene!

Sony DSC-HX50

Et av kameraene du kan vente å se i butikken i løpet av mai er Sony DSC-HX50. Dette kameraet havner i kategorien kompaktkamera med lang zoom. Kameraet vil nok være passende for reiser, på grunn av den kompakte størrelsen og fleksibiliteten du får ut av lang lang zoom. Sony har nemlig klart å stappe hele 30x zoom inn i det lille kameraet, som dermed kan stille med brennvidder tilsvarende alt mellom 24 og 720 mm på fullformat. Dessverre er ikke lysstyrken like imponerende, med f/3.5-6.3, men det bør fortsatt duge. Bildebrikken blir en Exmor R CMOS-brikke med 20 megapiksler. Bildestabilisatoren er optisk og sitter dermed i objektivet - ikke i bildebrikken. Laveste ISO-verdi er 80, mens høyeste blir 12.800. Med klampen i bånn skal HX50 klare 10 fullstørrelsebilder i sekundet, men bare i ett sekund. HX50 vil også få wi-fi-modul innebygget, og med rette appen vil man kunne fjernstyre det fra en smarttelefon. Man kan også benytte denne funksjonen til å sende bilder fra kamera til smarttelefonen. Sony forteller oss at kameraet skal komme i løpet av mai, og prisen vil ligge på rundt 3500 norske kroner.

Fujifilm XP200

Fujifilms nyhet er ment for action og dristig lek. XP200 er vanntett ned til 15 meter, tåler fall fra opp til 2 meter, og har 5x zoom som tilsvarer 28-140 mm med blender f/3.9-4.9. Bildestabilisatoren er av typen som flytter på bildebrikken, og nevnte brikke har 16 megapiksler fordelt på sine 1/2,3". Skjermen er på 3 tommer og får 921.000 bildepunkter. XP200 er også utstyrt med trådløs funksjonalitet og mulighet til å ta hele 10 stillbilder i sekundet. Veiledende pris er 2199 kroner når det kommer i butikken i mai.

AEE Magic Cam SD22

Etter den eventyrlige suksessen som GoPro har hatt med sine små, enkle og robuste kameraer, også kjent som action-cams, har mange ulike produsenter meldt seg på for å få sin del av kaka. En av disse er AEE, i Norge representert ved TT Micro, som i oktober lanserte AEE SD19. I mai er det muligheter for å kjøpe deres nye Magic Cam SD22. Det er noe uklart om det dreier seg om en oppfølger, erstatter eller ingen av delene. Uansett vil SD22 få justerbar bildevinkel opp til 175 grader, der SD19 makset ut på 170 grader. Lysstyrken skal være f/2.6 og en forbedret bildestabilisering skal være på plass. En tilbehørspakke skal dessuten følge med, som gir deg et gjennomsiktig undervannshus som er IP68-godkjent ned til 60 meter, samt et ekstra eksternt batteri som festes bak på kameraet. Kameraet vil være tilgjengelig fra midten av mai, til en veiledende pris på 2199 kroner.

Rollei Racy 1080p

Det er ikke bare AEE som prøver å utfordre de etablerte action-cam-merkene. Den tyske fotoprodusenten Rollei kommer nå med en ny utfordrer i actionkameraklassen; Rollei Racy 1080p. I motsetning til de etterhvert svært populære kameraene fra GoPro kan dette skilte med blant annet en 2,4 tommers touchskjerm, noe som vil gjøre det mye lettere å velge rette innstillinger og komponere bildene. Rollei Racy 1080p har en CMOS-brikke som klarer stillbilder på opptil 12 megapiksler, video i FullHD 1080p med 30 fps eller 720p med 60 fps. Hva gjelder objektivet i kameraet har det en vidvinkel som tilsvarer 135 grader Kameraet fås med et undervannshus som er vanntett ned til 10 meter. Det følger også med fjernkontroll, hjelmfeste og selvklebende fester. Uten batteri og minnekort veier det kun 72 gram og har en fysisk størrelse på 74 x 52 x 33 mm. Kameraet ventes inn til butikkene om rundt fjorten dager, og vil få en pris på rundt 800 kroner. Kameraet vil være tilgjengelig i sølv og svart..

Sony SEL-20F28 20mm F2.8 pancake

Speilløse kameraer blir stadig mer populære, og Sonys NEX-kameraer har blitt et godt eksempel på hvor lekre de kan være. For å kompletere de lekre kamerahusene har Sony laget et skikkelig miniobjektiv, som ikke er lengre enn 20,4 millimeter, med en diameter på 62,6 millimeter. Objektivet har en brennvidde på 20 mm, som gir en bildevinkel tilsvarende 30 mm på fullformat. Største blender blir f/2.8, og objektivet skulle egentlig være i butikkhyllene i løpet av april, men har blitt noe forsinket. I følge FotoVideo er det på lager i andre halvdel av mai. Prisen? Rundt 2700 kroner.

Sigma dock for Canon-fatning

I en årrekke har Sigma vært en objektivprodusent som har hatt rykte på seg for å hatt en noe frynsete kvalitetskontroll. De siste årene har imidlertid Sigma tydelig tatt grep, og de seiler nå virkelig opp som å være en likeverdig konkurrent med Canon og Nikons ekvivalenter. Passende nok har de nå sluppet en docking-stasjon som deres objektiver kan settes på og justeres elektronisk via en USB-kabel til PC. Medfølgende programvare for PC-en lar deg justere autofokus og andre parametere. Dette er ganske nerdete, men hvis du etter hvert har en stor samling Sigma-objektiver, kan dette være spennende å ha muligheten til. Sigma melder også om at de forbedrer kvalitetskontrollen på objektivene sine. De har installert nytt testutstyr og alle objektiver blir testet før de sendes ut. Den nye dockingen fungerer bare med den nye objektivene med benevnelse «Contemporary», «Art» eller «Sport». Alle kommende objektiver vil få denne benevnelsen. Dockingen vil komme i løpet av mai, melder FotoVideo, for en pris på mellom 1200 og 1500 kroner.

Sigma 120 - 300 mm f/2.8 DG OS HSM for Canon

Vi fortsetter med Sigma. De ligger ikke på latsiden, i løpet av mai kan du nemlig sikle på oppdateringen av deres 120-300mm f/2.8 objektiv. Etter det vi vet er det ikke veldig mye som er endret, men objektivet er tyngre, bygget mer solid, har gummitetning i fatningen og mulighet til å egendefinere enkelte ting via den tidligere nevnte dockingen. Dyrere er den også. Objektivet har optisk bildestabilisator, filterdiameter på 105 mm, nærgrense på 150 - 250 cm fra vidvinkel til teleende. Største forstørrelsesforhold er 1:8.1. Objektivet er også utstyrt med ni blenderlameller, som skal gi temmelig delikat bokeh, eller fin, sirkulær tegning av områder ute av fokus. Totalt sett er objektivet bygd opp av 23 linseelementer fordelt på 18 grupper. I prisguiden vår står for øyeblikket objektivet priset til 26.000 kroner, og er du utålmodig er det mulig å få objektivet i løpet av få dager, ser det ut til.

Think Tank Mirrorless Mover.

Think Tank

I mai kommer også en mengde produkter fra Think Tank, får vi opplyst fra FotoVideo. Det er mye ymse, blant annet fotoveskene Travel Puch Large og Mirrorless Mover, hvis sistnevntes navn tydelig hinter til at den passer godt med kompakte, speilløse systemkameraer. I tillegg kommer selskapet med Low Rider Strap, en festemekanisme som skal gjøre det lettere å transportere flere fotosekker (med hjul) samtidig. Som sagt kommer disse produktene i løpet av mai.

Her finner du produktene som skulle komme i butikken i april Da er det bare for Akam å ønske våre lesere lykke til med maihandelen!

Les også
Sonys beste speilløse kamera har blitt mye bedre
annonse