Til hovedinnhold
NyhetDenne skriver ut lamper, leketøy og hva som helst

Her er 3D-printeren for hjemmet

MakerBot lanserer framtidens 3D-printer med Replicator 2.

MakerBot

Den er på størrelse med en bruskasse og kan skrive ut alt fra lamper og bestikk til kamerastativer og leketøy. Selskapet MakerBot har nå annonsert sin nye 3D-printer Replicator 2.

Den forholdsvis billige 3D-printeren er ment for oppfinnere og hobbybyggere, som kan bruke den til å lage prototyper og annet de måtte finne på. Det finnes allerede mange 3D-printere på markedet, men de krever ofte stor plass. Replicator 2 er derimot ment å få plass på arbeidsbenken.

3D-printing er en rask metode som lagvis bygger opp en prototype eller modell fra materiale i flytende form eller pulverform. Prosessen styres av et dataprogram og en 3D-datafil, og foregår med 3D-printere som nettopp Replicator 2.

Større gjenstander

Eksempler på noe av det du kan mekke med Replicator 2.Foto: MakerBot

MakerBot var et av de første selskapene som satset på å gjøre 3D-printing tilgjengelig for en bredere kundemasse. Den hittil siste modellen kan blant annet framstille gjenstander som er 40 prosent større i forhold til første generasjon med printere fra selskapet.

Andre nyvinninger inkluderer en oppløsning på 100 mikron (0,10 mm). Dette innebærer at de enkelte lagene blir enda tynnere enn før.

Designen er i stål og maskinen blir nå sendt ferdigbygget til kundene, i motsetning til tidligere versjoner som ble levert som byggesett. Printeren benytter seg videre av det maisbaserte materialet PLA i sine produkter.

På programvarefronten kommer Replicator 2 utstyrt med MakerWare, som skal gjøre det enklere å skrive ut 3D-objekter enn før.

Ikke allemannseie ennå

Replicator 2 vil ikke bli tilgjengelig for alle og hvermann med det første. Maskinen er i første rekke rettet mot såkalte «prosumers», og prisen er således på 2199 dollar, eller over 12 000 kroner. Den kan bestilles allerede nå, med en leveringstid på opptil seks uker.

En enda mer avansert versjon, Replicator 2X, vil også bli tilgjengelig. Denne kan skrive ut mer kompliserte gjenstander og vil koste 2799 dollar, eller nesten 16 000 kroner.

Replicator 2 er med andre ord ikke den billigste 3D-printeren på markedet. For en mer rimelig modell, kan du ta en titt på MakiBox A6 til bare 350 dollar, eller cirka 2000 kroner.

(Kilde: MakerBot)

Se MakerBot-sjef Bre Pettis snakke om Replicator 2 i videoene nedenfor:

Se også flere bilder av 3D-printeren og ting du kan lage med den i galleriet:

annonse