Til hovedinnhold

Nå vil Intel kvitte seg med hodetelefon­kontakten

Alt skal ut gjennom USB type C-pluggen.

Shutterstock, Montasje: Tek.no

Hodetelefonkontakten på mobilene våre går en usikker tid i møte. Det har lenge gått rykter om at Apple vil den til livs, og erstatte den helt med sin egen Lightning-kontakt. For Intels del handler det imidlertid ikke om rykter. De ønsker å erstatte mini-jacken med den nye USB type C-tilkoblingen.

Det er Anandtech som melder om Intels planer, og ifølge plansjene skal teknoindustrien ha et sterkt ønske om å forflytte lyden vår digitalt gjennom en slik tilkobling.

Gjør ferdig USB type C-standarden

Et sterkt ønske fra industrien om å gå bort fra dagens analoge lydløsninger skal være årsaken til at Intel nå jobber med lyd over USB type C.
Anandtech/Intel

Plansjene ble vist frem på Intel Developer Forum (IDF), og er en del av selskapets standardisering av USB type C-kontakten. Løsningen tar over for Micro-USB i mange mobiler, nettbrett og en del PC-er, men kan altså ende med å ta over også for mini-jack-porten vi er vant til i dag.

Det betyr ikke nødvendigvis at de påkostede hodetelefonene vi har i dag er verdiløse etter skiftet. I samme standard ligger det nemlig muligheter for analog overføring av lyd, slik at man kan se for seg en enkel og kort overgang som gjør tjeneste som tilkobling for eldre hodetelefoner.

En av grunnene til at industrien ønsker å bli kvitt ekstra kontakter i produktene sine er at plassen på innsiden av enhetene er svært begrenset. En svært gammel, analog kontakt passer dårlig inn på et mobilhovedkort når samme funksjon kunne vært tjent av den ene USB-kontakten produktet har.

Kan gi nye funksjoner og er kryptert

Men Intel ønsker også at påkostede hodetelefoner skal kunne få nye funksjoner ved å være digitale. Flere digitale musikkformater nevnes som muligheter, og det samme gjør treningsfunksjonalitet så som temperaturmåling. Vi hadde kanskje tenkt at pulsmåling var mer naturlig i sammenhengen, men like fullt. Fjernstyringsfunksjoner er også noe som hører naturlig hjemme i en digital tilkobling.

Det fremheves at de digitale hodetelefonene i den sammenhengen vil ha sin egen programvare og bli oppgraderbare med nye funksjoner underveis. Dette inkluderer også en funksjon mange kjenner til: HDCP. Dette er en krypteringsløsning som hovedsakelig brukes i overføring av bilde via HDMI, DisplayPort eller DVI i dag. Den skal forhindre digital kopiering av innhold. Hvis det samme dukker opp i en framtidig hodetelefon-kabel, vil det samme gjelde lydstrømmer med kopisperre.

Flere tekniske detaljer og plansjer fra IDF finner du hos Anandtech.

På tampen av fjoråret gikk ryktene om at neste iPhone-utgave ville bli for tynn til å ha vanlig hodetelefonkontakt. Les mer i denne artikkelen »

annonse