Tek.no

Nyhet

Tinnfoliehatten har blitt moteriktig

Shield-lua skal stoppe Wi-Fi-signaler fra å trenge inn i hjernen.

Shutterstock/Shield
Finn Jarle Kvalheim
26 Des 2015 13:00

– Du trenger ikke være paranoid eller konspirasjonsteoretiker. Bare ta på deg den signaltette lua vår og beskytt hodet ditt.

Slik lyder Shields strålingsevangelie på Kickstarter. Produktet det handler om bærer samme navn, og er en lue eller en caps som skal verne mot mulige negative effekter av elektromagnetisk stråling. Enn så lenge er det imidlertid vanskelig å finne beviser for at denne strålingen påvirker mennesker i nevneverdig grad.

Skal stoppe stråling med sølv

Luen skal beskytte mot stråling, bakterier og vond lukt.
Shield

Gjennom finansieringskampanjen som pågår kan kunder skaffe seg en lue fra rundt 140 kroner, men hva gjør egentlig denne luen? Selskapet forklarer på siden at de er nødt til å si litt om hvordan den virker for å få oppmerksomhet rundt den. Forklaringen går ut på at luen i hovedsak er laget i bomull, men at det er sydd inn et sølvbelagt stoff som skal hindre stråling fra å slippe gjennom.

Produktet låter litt som et slags Faraday-bur for knollen, eller en moderne tinnfoliehatt, om du vil.

Odditycentral har mer informasjon om akkurat hva slags materiale som er brukt. Det sølvbelagte stoffets vanlige tjeneste er ifølge nettstedet vanligvis brukt til å skjerme militære telt mot oppdagelse av satellitter. De tsjekkiske grunderne bak lua uttaler til nettstedet at de bestilte prøver av materialet som de la over en mobil Wi-Fi-ruter, og at signalet umiddelbart ble borte.

To ulike capsvarianter hører til i Shield-serien. Begge har aluminiumsmaterialet sydd inn, og produsentene hevder det skal være så godt gjemt at det er umulig å oppdage.
Shield

På Kickstarter-sidene forklarer de at luen skal stoppe signaler fra en hel rekke ulike kilder, så som mobiltelefoner, trådløst nett og mikrobølger. Også den kosmiske strålingen du utsettes for under flyturer kan stoppes dersom du tar på deg en Shield-hatt. Da gjenstår bare spørsmålet om det lar seg gjøre å få kabinpersonalet til å skru ned temperaturen.

Skulle det bli litt hett er det uansett ingen krise. Sølvet som er sydd inn i luen skal stoppe vekst av bakterier og dermed også vond lukt.

Ei lue til å sove med

Gammeldagse pyjamasluer verner ikke nattesøvnen på samme måte som Shield hevder å kunne gjøre.
Shutterstock

Det er ikke bare ombord på fly skaperne ser for seg at luen kan være nyttig. Produktet ble nemlig påtenkt da en av grunderne snakket med sitt søskenbarn om søvnvansker. De to funderte på om problemene kunne skyldes stråling, og søskenbarnet med søvnproblemene ønsket seg etter sigende noe til å beskytte hodet mens han sov.

Hvor farlig strålingen er, om den er det i det hele tatt, er uvisst. Derfor er det betryggende at produsenten også skryter av at luene vil være de mest behagelige og funksjonelle du noensinne har hatt på deg.

De innrømmer også at det slett ikke er sikkert akkurat hvor mye luen beskytter mot strålingen, men trekker frem et argument vi kjenner igjen fra andre arenaer.

– Vi sier ikke at luene beskytter 100 prosent mot alle typer elektromagnetiske bølger som er helseskadelige. Vi sier bare at hvis du bryr deg om deg selv, vær smart og bruk signalstoppende klær i stedet for de vanlige. Ingen vil legge merke til forskjellen, og det vil beskytte deg. Kanskje får du igjen for det en dag, står det i Shields markedsføringstekst.

Pascals helgardering

Ettersom Kickstarter-kampanjen varer gjennom julen har Shield laget et julekort du kan gi i stedet mens du venter på at hodeplaggene skal sendes ut i januar.
Shield

Påstanden fra Shield-produsentene er ikke så langt unna det som omtales som Pascals veddemål. Konseptet ble funnet på av matematikeren Blaise Pascal, som mente at alle mennesker inngikk et veddemål om eksistensen av Gud. Ifølge Pascal burde rasjonelle mennesker leve som om Gud fantes, fordi tapet ved å leve forsiktig er uendelig mye mindre enn det man kan lide dersom man lever uten noen guddom og plutselig finner ut at den eksisterer. En slags helgardering mot evig forbannelse.

Vi tviler på at du risikerer evig fordømmelse enten du kjøper Shield-lua eller ikke, men for sikkerhets skyld har vi også kontaktet Statens strålevern for en uttalelse om klesplaggene.

– I el-overfølsomhetsmiljøet er dette helt vanlig, og det er enkelt å kjøpe slikt på nett også hos norske forhandlere, forklarer Lars Klæboe, forsker hos Statens strålevern.

Han påpeker at det ikke finnes noen dokumentasjon på at de elektromagnetiske feltene vi omgir oss med er merkbare. Selv om stoffet som er brukt i luene har en dempende effekt, er det slett ikke sikkert at den vil gjøre noe fra eller til for mennesker.

– Konsekvensen er altså at vi ikke kan anbefale beskyttelse mot en tilstand ingen har vist eksisterer, avslutter han i en e-post til Tek.no.

Det lanseres stadig vekk nye og rare produkter, og ett av den siste tids merkeligere lanseringer er det Coleco som står bak. Selskapet laget spillkonsollen ColecoVision på åttitallet, men er nå tilbake for å lage en ny konsoll. Coleco Chameleon skal bruke gammeldagse spillkassetter i 2016.

(Kilder: Kickstarter, Odditycentral)

Les også
Bygget Faradays bur i baren for å få gjestene til å begynne å prate med hverandre
Les også
Trenger du å være redd for mobilstråling?
Les også
Nvidia Shield: Denne TV-boksen lar deg strømme de feteste spillene
Les også
Denne dronen dro inn rekordsum på Kickstarter – nå har produsenten forlatt hele prosjektet
Les også
– Hva annet enn dataspill og porno vil VR være godt for?
Les også
THE VAMP: Denne lille kuben skal gjøre en dum høyttaler smart
annonse

Les også