Til hovedinnhold

Dette er den første 3D-skrevne bilen

Ble skrevet ut på bare 44 timer, og den er fullt kjørbar.

Local Motors/YouTube

3D-skriverne er godt i gang med å revolusjonere hverdagen, og både privatpersoner og industrien har kastet seg over teknologien for å realisere utallige hobbyprosjekter, bygge rakettdeler og lage organer for mennesker, for å nevne noe.

Blant de mange bruksområdene til teknologien har biler hittil glimret med sitt fravær, men nå har omsider den første 3D-skrevne bilen sett dagens lys. Det melder blant andre Extremetech.

Laget av karbon-forsterket plast

Bilen, som har fått navnet Strati, ble avduket på teknologimessen International Manufacturing Technology Show (IMTS) i den amerikanske byen Chicago i helgen. Vidunderet ble skrevet ut på selve messen og satt sammen av selskapet Local Motors.

Her er midtkonsollen i ferd med å bli skrevet.Foto: Local Motors

Strati skiller seg skarpt fra andre biler ved at den ikke er laget av metall, men derimot av det allerede kjente 3D-skrivermaterialet ABS-plast, dog forsterket med karbonfiber. Kjøretøyet ble skrevet ut i ett stykke, og prosessen tok kun 44 timer.

Av naturlige årsaker ble riktignok ikke hele bilen laget med 3D-skriver. Alle de mekaniske delene, inkludert motoren, elektriske komponenter og drivverk, ble anskaffet fra andre leverandører og montert på bilen i etterkant. Bilen har likevel kun 40 deler til sammen, der vanlige biler har mangfoldig tusen.

Planlegger produksjon

For å takle den relativt store strukturen ble det benyttet en ekstra stor 3D-skriver kalt «BAAM» (Big Area Additive Manufacturing), som er i stand til å legge hele 18 kilogram med ABS-plast i timen.

Bilen skal være fullt ut kjørbar, men det er uvisst akkurat hvor gangbart kjøretøyet er fra et forbrukerperspektiv. Ikke desto mindre planlegger Local Motors å starte produksjon av bilen ganske snart med sikte på å gjøre dem tilgjengelige for allmennheten.

Hva som blir prisen på de 3D-skrevne bilene er ikke kjent. For flere detaljer og bilder kan du gå til prosjektsiden hos Local Motors, og sjekk også ut videoen under for en kjapp introduksjon.

«Alle» har nå råd til en 3D-skriver: Denne modellen koster bare 2000 kroner »

annonse