Nyhet

Derfor tok ett lite sekund knekken på Internett-gigantene

Helgen bød på kaos.

Derfor får vi ekstrasekundet

Natt til søndag i helgen som var, skulle det bare ett ekstra sekund til for å ta knekken på flere store nettaktører. Verdens atomklokker la til et ekstra sekund for å kompensere for jordas rotasjon, men når internettservere verden over skulle følge etter ble det rot.

Verdens største nettforum, Reddit, gikk ned. Det gjorde også velkjente nettgiganter som Mozilla, Linkedin, Foursquare, Yelp og det store Gawker-nettverket.

Hvordan kunne en liten tidsjustering rote det så grundig til for mange? Magasine Wired har i en lengre artikkel publisert forklaringen.

Bakgrunn: Kaoshelg for Internett »

Ingen vet når ekstrasekundet kommer

En atomklokke i Sveits.

Tid er komplisert, og avhenger av hvor raskt jorda spinner rundt solen. Hvert fjerde år, med et par unntak, legges det til en dag for å kompensere for at jorda bruker i underkant av 365,25 dager rundt sola, ikke 365. Men skuddåret er ikke nok for å jevne ut jordas faktiske rotasjon med vårt tidssystem.

Det kreves finjustering, og en gang i ny og ne legges det til et ekstra sekund i verdens atomklokker for å bringe alt i balanse. Det hindrer at vi en gang i fjern fremtid ender opp med at solen går ned om morgenen og opp på kvelden.

Skuddåret er forutsigbart, selv langt frem i tid vet vi når 29. februar sniker seg inn i kalenderen. Men slik er det ikke med ekstrasekundet. Selv nå kan man ikke si når det vil komme neste gang. Det kommer an på hvor raskt jorda spinner rundt sola, en hastighet som ikke er konsekvent. Været, tidevannet, månen, strømmer i jordas indre og mye mer påvirker denne hastigheten på et mikroskopisk nivå.

Siden atomklokkene ble innført på 70-tallet har vi lagt til 25 slike ekstrasekunder. Vi hadde det senest i 1999, 2005, 2008 og i helgen som var. På rundt 40 år har man med andre ord fått nesten et halvt ekstra minutt å slå ihjel på denne kloden.

Lek med tid skaper problemer

Foto: 16536752, Istockphoto

Så man legger til et sekund en gang i blant, hva er så vrient med det? Vel, temmelig mye. Tid er en faktor som har langt mer å si enn når du skal på jobb eller når bussen går.

I praksis ble det ikke lagt til ett ekstra sekund ved midnatt, natt til 1. juli, man hadde det samme sekundet to ganger. Effektivt stoppet alle klokker ett lite sekund, slik at klokken 00.00.00 (GMT) varte i to sekunder. Først var klokken 23.59.59, så 00.00.00 og så 00.00.00 før den endelig ble 00.00.01.

Det viste seg da at en rekke digitale dippedutter, som servere, laptoper og nettverksutstyr rett og slett ikke viste hva de skulle gjøre når et ekstra sekund ble kastet inn i blandinga. Etter kort tid hadde man pekt ut to syndere: Det åpne operativsystemet Linux og programmeringsspråket Java.

– Når du tuller med tiden er det en stor sannsynlighet for at noe går galt. Utviklere kan prøve å forutse slike problemer i forkant, men det er vanskelig å forutse hvordan det vil fungere i virkeligheten. Det er irriterende, for det er et klassisk tilfelle der programmeringskode som nesten aldri kjører ikke kan bli testet under normale forhold, sier Linux' far, Linus Torvalds, til Wired.

– Ekstrasekunder og sommertid er spesielt vrient, fordi de ikke er uten faste regler. Ekstrasekundet et verst, nesten hver gang vi har et finner vi noe, sier Torvalds, og sikter til problemene forrige helg.

Lang tid uten

Problemet som oppstod i helgen var rett og slett at maskinvare, servere som driver nettsteder, ikke klarte å synkronisere seg med atomklokkene verden over. Grunnen til at det skaper problemer, kan spores tilbake til årtusenskiftet.

Selv om vi har hatt 25 av disse ekstrasekundene siden 70-tallet, har vi ikke hatt mange av dem i Internetts kommersielle tid. Viktigst av alt hadde vi ingen mellom 1999 og 2005, tiden da de fleste sky- og nettjenester, samt flerkjernede prosessorer virkelig blomstret.

Vi laget teknologien Internett i dag baserer seg på i en tid der ekstrasekunder ikke kom. Det var en faktor man på den tiden ikke ga så mye oppmerksomhet, fordi den aldri dukket opp under testing.

Klar for å høre hvordan denne lille tidsjusteringen skapte problemer som tok deler av nettbransjen på senga? Bla om til neste side »