Til hovedinnhold

Nå er det avgjort: Du slipper megaregning etter ferien

EU-parlamentet forbyr roaming-avgifter.

EU har lenge jobbet for å få slutt på høye prisene på de såkalte roamingavgiftene, avgiftene som gjør at du må betale ekstra når du bruker mobiltelefonen utenfor hjemlandet ditt.

Nå har EU-parlamentet vedtatt at roamingavgiftene skal avskaffes i hele EU/EØS-området innen utgangen av 2015. Dermed skal du kunne bruke telefonen i hele EU/EØS uten at telefonregningen skal bli høyere.

– Denne avgjørelsen er det EU som leverer på vegne av innbyggerne. Dette er hva EU handler om – å bli kvitt barrierer for å gjøre livet enklere og mindre kostbart, sier Kroes i en uttalelse.

Forbrukerrådet jubler

Ifølge Forbrukerrådet viser undersøkelser at 47 prosent aldri bruker mobilt internett når de reiser ut av eget land i Europa, fordi det koster så mye.

– Europaparlamentet har sendt et sterkt signal om at de vil ha slutt på dyr mobilsurfing og samtaler i utlandet. Vi, og vår europeiske søsterorganisasjon BEUC, har jobbet mye med dette, og vi er svært fornøyde, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Myrstad sier roamingavgiftene har vært en melkeku for operatørene i mange år, og at forbrukerne har betalt en høy pris.

– Vi forventer nå et atskillig mer forbrukervennlig telemarked i Europa, sier Myrstad.

Noen begrensninger

Operatørene har tidligere uttalt at prisene på mobilbruk kan bli høyere, ikke lavere, når EU kutter roamingavgiftene. Disse inntektene har utgjort en ganske betydelig del av inntektene for mange operatører.

Les mer her: EU-forslag kan gi høyere mobilpriser

Det vedtatte EU-forslaget inneholder imidlertid et krav om «rimelig bruk», skriver Inside Telecom. Det betyr at norske innbyggere ikke kan kjøpe billige mobilabonnementer i andre land, og bruke disse over tid i Norge.

Forslaget handler også om nettnøytralitet, og at operatørene ikke skal kunne blokkere eller strupe internett, og at all trafikk skal behandles likt.

– Regler som skal sikre et fritt og åpent internett har blitt vedtatt. Det er en svært viktig forbrukerseier, gitt at nettnøytralitetsreglene får støtte av EUs medlemsland, sier Finn Myrstad.

Les også: Nå starter krigen om feriesurferne

(Kilder: EU, Forbrukerrådet, Inside Telecom)

annonse