Til hovedinnhold

Pangavslutningen til Game of Thrones satt piratrekord

Stor interesse for årets sesongslutt.

HBO
Anders Brattensborg Smedsrud

Game of Thrones har tydeligvis gjort mye riktig. Interessen for sesongavslutningen har vært veldig populær blant følgerne, men den har også slått alle tidligre rekorder i piratkopiering. På et tidspunkt delte over 170 000 personer episoden, noe som førte til at over en million personer lastet den ned i løpet av et døgn.

I går kveld gikk siste episode av TV-serien, og bare minutter senere var den første ulovlige kopien lastet opp på ulike torrent-nettsteder. De siste ukene har TV-serien blitt delt flere millioner ganger, men aldri før har så mange personer delt den samme filen, samtidig, uavhengig av type. Det er nettstedet Torrentfreak som har kommet frem til disse tallene.

Har holdt en rekke rekorder

Den forrige rekorden i samme kategori ble satt for bare få uker siden, etter visningen av sesongpremieren til samme TV-serie.

Etterspørselen er stor fra hele verden, men på pirattoppen finner vi Australia, USA, Canada og Storbritannia. Med sine 23 millioner innbyggere står Australia tydelig ut på listen. Den amerikanske ambassadøren til Australia har faktisk tatt opp saken, og kaller det som foregår rent tyveri.

Til sitt forsvar kan ikke australske tilhengere gjøre så mye annet om de ønsker å få med seg favorittserien sin. HBO tviholder på sine eksklusive rettigheter til serien, noe som stenger de fleste ute, ikke bare australierne.

– Piratkopiering gjør oss mer godt enn vondt

På en annen side virker det ikke som HBO tar den heftige kopieringen så tungt. De foretrekker eksklusivitet over redusert piratkopiering, noe HBO sjef Michael Lombardo har fortalt i klartekst tidligere.

– Jeg burde vel ikke si dette, men det er jo et slags kompliment. Piratkopiering kommer naturlig når man er så populære som oss, sa han til EW.com i april. Han tror heller ikke den enorme kopieringen skader salget av DVDer.

David Petrarca, som er regissør for serien, tror piratkopieringen gjør dem mer godt enn vondt, og er en stor del av grunnen til at serien er så utbredt. Det bidrar til at serien blir «en snakkis» blant folk, noe som er positivt for en TV-serie som ønsker å overleve i dagens marked.

Game of Thrones returnerer med sesong fire til neste år, og om verdens torrent-sider fortsatt eksisterer da, kan det ligge ann til enda en rekord.

Vurderer du å laste ned selv, bør du passe på:
Fra og med denne uken er det utrygt å laste ned i Norge »

(Kilder: TorrentFreak)

annonse