Til hovedinnhold

Flere millioner lovlige filer ødelagt etter Megaupload-raidet

Forskere har nå undersøkt filene fra det populære nettstedet.

Hardware.no/istock 1456060

Etter at det populære fildelingsnettstedet Megaupload ble stengt av amerikanske myndigheter i fjor, ble det for litt siden klart at så å si alt av det opplastede innholdet på siden har gått tapt.

Det har blitt antatt at den store majoriteten av dette var ulovlig opplastede, rettighetsbeskyttede filer, men hittil har det ikke blitt gjennomført en undersøkelse av hvor mye av innholdet på siden som faktisk var lovlig.

Over ti millioner lovlige filer

Som nettstedet TorrentFreak rapporterer har en slik undersøkelse nå blitt utført, i regi av forskere fra Northeastern University i Boston i USA.

Metoden til forskerne innebar å velge ut vilkårlige stikkprøver på til sammen 1000 opplastede filer, og deretter manuelt avgjøre hvorvidt opplastningene var lovlige eller ei.

De de kom frem til var at 31 prosent av filene var ulovlige, mens 4,3 prosent var helt klart lovlig innhold. Basert på en beregnet opplastningsmengde på totalt 250 millioner filer på Megaupload-siden, utgjør dette cirka 10,75 millioner lovlige, tapte opplastninger.

Kan være langt høyere

Dette er imidlertid det mest konservative anslaget, for hele 65 prosent av filene har en «uavklart» status, det vil si at man ikke klarte å entydig avgjøre om filene var lovlige eller ikke.

Dermed er nok mengden legitimt innhold vesentlig høyere, og rent teoretisk kan altså 69,4 prosent av filene ha vært lovlige, men dette er et svært urealistisk scenario.

TorrentFreak snakket for øvrig med Kim Dotcom i forbindelse med undersøkelsen, og grunnleggeren bestrider visstnok tallene og påstår at både antall totale opplastninger og antall lovlige filer er betydelig høyere enn det forskerne kom frem til.

Kim Dotcom er ikke fornøyd med behandlingen han har fått: Nå saksøker han staten for Megaupload-raidet »

(Kilde: TorrentFreak)

annonse