Til hovedinnhold

Sjekk den lynraske reaksjonen til denne robotarmen

Fanger gjenstander i løse luften.

Robotteknologi er en av de mange underkategoriene innen datateknologi, og et felt blant andre Google har begynt å satse på ved å kjøpe opp diverse selskaper som spesialiserer seg på nettopp avansert robotteknologi.

Utviklingen innen feltet går stadig raskere, og på flere og flere områder begynner robotene å nærme seg menneskelige egenskaper, noe vi nå har fått enda et nytt eksempel på.

Nettstedet PhysOrg bringer nemlig en nyhet om et svært sofistikert stykke robotteknologi utviklet av forskere ved det sveitsiske teknologiuniversitetet EPFL.

Fanger objekter i luften

Roboten er i alle hovedsak kun en arm, men med en ganske unik egenskap. Den er nemlig i stand til å fange gjenstander som kastes mot den i løse luften, helt på egen hånd.

Slik ser robothånden ut.Foto: YouTube

Dette høres kanskje ikke så imponerende ut, men saken er at det er en lang rekke beregninger som må stemme på en prikk før det er mulig å gripe et objekt i luften med tilstrekkelig presisjon, slik som banen til objektet, formen, rotasjonen og farten.

Det denne nye robotarmen gjør er at den bruker et antall kameraer til å lage en komplett modell av objektets bevegelsesmønster basert på alle disse parametrene, for deretter å posisjonere seg helt riktig og gripe objektet med svært høy presisjon. Roboten skal takle reaksjonstider helt ned til fem hundredels sekunder.

Lærer av erfaring

I arbeidet med å få roboten til å utføre denne oppgaven har forskerne benyttet seg av en teknikk som er inspirert av måten mennesker selv lærer på, nemlig gjennom imitasjon og repetisjon.

Nærmere bestemt går dette ut på å kaste objekter et antall objekter med ulike bevegelsesbaner mot roboten samtidig som man styrer armen manuelt, for deretter å gjenta prosessen en rekke ganger. Slik lærer roboten gjennom erfaring, i stedet for at maskinen forhåndsprogrammeres med spesifikke instrukser.

Blant bruksområdene som nevnes for robotarmen er romfart, hvor den kan brukes til å for eksempel sanke skrot som driver rundt i verdensrommet, men det kan også tenkes at den kan få en rekke andre praktiske anvendelser. Sjekk ut videoen under for mer informasjon.

Robotene kan visst snart bli en trussel: Dansker mener at hver tredje jobb kan bli erstattet av roboter »

Les også
Googles menneskelignende superrobot er blitt enda bedre
Les også
Her går en lam rotte ved hjelp av en datamaskin
Les også
Denne roboten kan lese følelsene dine
Les også
– Hver tredje jobb kan bli erstattet av roboter
Les også
Google satser tungt på selvstyrte roboter
Mer om
annonse