Tek.no

Nyhet

- Teknologien skal være for folket

Bør internett bli enda friere i fremtiden, eller er det økt kontroll som trengs?

15 Juli 2011 13:00

Kjenner du til TED? Om ikke bør du så absolutt ta en titt. Non-profitt-organisasjonen er et sett med konferanser der foredragsholdere snakke om «idéer som er verd å spre». Personlig har jeg ikke tall på hvor mange timer jeg har brent av, totalt låst mot skjermen og fascinert av hva som blir sagt på de typisk 15 minutter lange innslagene.

Kort og greit er TED Talks et lass med foredrag der smarte mennesker snakker om smarte ting, innenfor teknologi, underholdning og design, på en spennende måte med et traktorlass av illustrasjoner.

Fellesferien er i gang her til lands, og arbeidsuken som i dag avsluttes har trolig vært den roligste så langt i år. Før agurkene tar helt overhånd velger vi derfor å gjøre noe litt utradisjonelt (kanskje vi burde gjøre dette oftere?).

Rebecca MacKinnon er tidligere CNN-journalist, men driver nå aktivt med blogging og drift av flere relaterte non-profitt-organisasjoner. Hun har sett på flere problemer rundt privatlivet, retten til å snakke fritt og statskontroll i den digitale verdenen.

Tidligere denne måneden gjestet hun TED, der hun snakket om den stadig økende kampen for frihet og kontroll på internett. Hun spør hvordan vi skal designe den neste fasen av internett med ansvarlighet og frihet i fokus, fremfor kontroll.

Foredraget ble fritt tilgjengelig i går. Du kan se det her, alternativt direkte hos TED.

Det vi nå ønsker er å fyre i gang litt debatt. Se innslaget over, eller bare snakk rett fra levra allerede nå. Er det for mye kontroll på internett i dag, eller er eventuell kontroll en god ting? Hva skal man i så fall gjøre for å endre dagens praksis? Er internett-fremtiden basert på at statsorganer skal bestemme hva du får vite, eller finnes det et alternativt elveleie?

Fyr løs i kommentarfeltet under.

annonse

Les også