Til hovedinnhold

Slik blir norske Windows Phone 7

(Amobil / Barcelona): Microsofts operativsystem for mobiltelefoner, Windows Phone 7, skal oppdateres i nær fremtid. Da kommer endelig klipp-og-lim-funksjonen mange har etterlyst. I tillegg skal telefonen få en langt raskere applikasjonslasting enn i dag. Men norsk blir telefonen ikke før i annet halvår.

Hvor tidlig på høsten oppdateringen kommer kan Microsoft ikke si, men mellom linjene leser vi at det trolig vil drøye til ut i september-oktober.

Oppdateringen har vært planlagt siden lenge før Microsoft og Nokia ble enige om å utvikle Windows Phone 7 sammen. Det er mye som skal på plass når de to gigantene skal flette sine tjenester sammen, og hvor mye av dette som kan være klart i løpet av et halvt år er nokså usikkert.

Mye nytt Det som imidlertid er sikkert er at oppdateringen blir omfattende. - Windows Phone 7 skal få multitasking, og det blir endringer i Marketplace. Telefonene får en helt ny nettleser, Internet Explorer 9, med full støtte for HTML 5, forteller Fredrik Gørrissen, OEM-sjef i Microsoft Norge.

På spørsmål om det også vil komme støtte for Adobe Flash, svarer Gørrissen at Microsoft jobber tett med Adobe for å få på plass full flash-støtte i fremtidige versjoner av Windows Phone, men at selskapet ikke har ytterligere informasjon å dele om dette nå.

Microsoft vil også utvide office-hub med tilgang til Skydrive og Office Web Apps.

Økosystem

I høstens oppdatering kommer full tilpasning til norsk språk, i tillegg til at det blir mulig å bruke en norsk Live-ID for å koble seg til tjenester som Marketplace og Xbox Live.

En gledelig nyhet for oss nordmenn er at Microsoft har plukket ut 20 – 30 viktige norske applikasjoner som skal være på plass i Windows Phone 7 når oppdateringen er klar. Hvilke applikasjoner det dreier seg om sier Gørrissen ikke noe om, men det synes svært sannsynlig at vi vil se både Wimp, Yr, NRK og Spotify på Windows Phone 7 før året er omme.

Men om vi også får se Nokia-tjenester i høstens oppdatering er mer usikkert.

Gørrissen kan ikke gå i detalj om samarbeidet med Nokia, men legger ikke skjul på at samarbeidet skal handle om langt mer enn at Nokia bruker Windows Phone 7 på sine kommende smartmobiler.

- Det dreier seg om et strategisk samarbeid om utvikling. Det betyr også at de nye funksjonene Microsoft utvikler sammen med Nokia også vikl bli tilgjengelig på Windows-mobiler fra andre produsenter, sier Gørrissen. Han legger til at det likevel vil være mulig for Nokia og andre produsenter å skape unikt innhold for sine mobiltelefoner.

Den eneste tjenesten vi ikke vil få tilgang til fra Norge er Zune Pass, en tjeneste som minner mye om Spotify og Wimp. Om den kommer senere vil trolig avhenge av om Microsoft vurderer Norge som et lønnsomt marked å åpne for Zune Pass i.

annonse