Tek.no

Nyhet

Nå skal PC-skjermene få høyere oppløsning

1080p-oppløsningen skal fases ut i 2013.

Hardware.no
Niklas Plikk
28 Aug 2012 05:30

Mens mobiler og nettbrett stadig får bedre og bedre skjermer med flere piksler enn du vet hva du skal bruke det til, har det skjedd lite på PC-skjermfronten de siste årene. Joda, teknologien har blitt bedre, men svært få skjermer kommer på markedet med en oppløsning høyere enn 1920 x 1080 piksler.

Denne trenden er i ferd med å endres skal vi tro bransjenettstedet Digitimes, som skriver at fra og med årsskiftet vil 1080p-oppløsning tilhøre fortiden. Neste år vil frittstående skjermer både få høyere oppløsning og støtte for berøring.

Kan bli dyrt

Produksjonen av skjermer med fire ganger så mange piksler skal begynne mot slutten av 2012, og utover nyåret vil flere og flere skjermer med en oppløsning på 3840 x 2160 piksler dukke opp på markedet, skriver Digitimes. Den fysiske størrelsen på PC-skjermene vil imidlertid beholdes på samme nivå som i dag, så 21- og 24-tommere vil fortsette å dominere markedet. Pikseltettheten øker imidlertid betraktelig med den oppgraderte oppløsningen.

Naturlig nok vil de første skjermene med denne oppløsningen ha en rimelig høy pris og anses som et nisjeprodukt, men det er forventet at flere og flere skjermprodusenter vil gå for den samme oppløsningen i løpet av året, og presse prisen nedover.

I dag er utvalget av høyoppløste skjermer rimelig labert, og du må ofte opp i større skjermstørrelser for å få en oppløsning høyere enn 1920 x 1080 piksler. Apple var tidlig på ballen her, og lanserte i juni en Macbook Pro med en såkalt Retina-skjerm. Skjermen er på 15,4 tommer, og har en oppløsning på hele 2880 x 1600 piksler.

Les testen: Apple Macbook Pro med Retina-skjerm

Flere skjermer med berøring

I tillegg til den oppgraderte oppløsningen snakkes det også om at skjermprodusenter som Asus og Viewsonic planlegger å introdusere nye skjermer med støtte for berøring. Berøringsskjermer er forventet å bli langt mer ettertraktet i 2013 enn de er i dag. Dette er hovedsakelig på grunn av Microsofts Windows 8, hvor store deler av operativsystemet er designet for å brukes med fingrene.

Også dette forventes å dukke opp i løpet av 2013.

Les også: Dette er PC-skjermen du bør velge

(Kilde: Digitimes)

annonse

Les også