Nyhet

Vil ha totalforbud mot mobilbruk i bilen

19-åringens SMS-ing bak rattet drepte to og skadet 38 i USA.

Det føderale byrået National Transportation Safety Board (NTSB) anbefaler nå de 50 amerikanste delstatene å innføre et strikt forbud mot bruk av mobiltelefon i bil. Det innebærer at det ikke bør være lov å ringe, sende meldinger, sjekke Facebook eller bruke handsfree mens man kjører.

I Norge er bruk av handsfree tillatt i bil, men NTSB hevder at selv dette kan være like forstyrrende for sjåføren som å ta en hånd av rattet for å snakke i mobilen eller sende en melding, ifølge New York Times.

11 SMS, to drept, 38 skadd

Anbefalingen fra NTSB kommer som følge av flere års vurdering av trafikksikkerheten i USA, men det var særlig en alvorlig ulykke fra 2010 i Missouri som fikk dem til å reagere. To mennesker mistet livet og 38 ble skadd fordi en sjåfør sendte SMS mens han raste inn i en skolebuss.

Teleselskapet til den 19 år gamle sjåføren, som selv var en av de to drepte, kunne bekrefte han hadde sendt og mottatt 11 SMS-er i de 11 minuttene før ulykken inntraff, ifølge Florida Today.

Upopulært lovforslag

En anbefaling fra et slikt føderalt byrå har stor politisk tyngde i USA, men det er likevel opp til hver enkelt stat å innføre et slikt forbud. Styreformann i NTSB, Deborah Hersman, er forberedt på å møte motstand for sitt forslag, men hevder at hun heller ikke prøver å vinne noen popularitetskonkurranse.

- Hvert år kommer det nye enheter. Folk blir fristet til å oppdatere sine Facebook-sider, de fristes til å twitre som om de satt ved pulten. Men de kjører en bil, sa Hersman på en pressekonferanse.

- Vi er her for å gjøre det rette. Dette er en vanskelig anbefaling, men det er den rette anbefalingen og det er på høy tid, sier hun.

- Det handler om kognitive forstyrrelser og det å ikke være tilstede i det man gjør. Liv går tapt på et blunk. Du kan ikke ta det tilbake, du kan ikke gjøre det om og du kan ikke spole tilbake, konkluderer Hersman.

Unntakene hun ser for seg er bruk av mobilen i krisesituasjoner, samt mobilfunksjoner som hjelper sjåføren med selve kjøringen - i hovedsak GPS-funksjoner.

Tror du mobilbruk i bilen, inkludert bruk av handsfree, utgjør en stor fare på norske veier? Kommenter i forumet nederst på siden.

(Kilder: New York Times, Florida Today)

Les også
Vil ha strengere mobilforbud i bil
Les også
Saksøkes for å ha sendt SMS til kameraten
Les også
Ikke bruk mobilen ved hendelser i tunnel
Les også
Supertooth HD-W: Liten håndfri med svært god lyd
Les også
Hodetelefonene kan få deg drept
Les også
Nå forsvinner CD-spilleren i nye biler
Les også
Farlige jobbmobiler
Les også
Mobilen blir midtpunktet i stua
Les også
Se Toyotas vanvittige framtidsbil
Les også
iPhone-app parkerer bilen for deg
Les også
En av fem surfer bak rattet
annonse