Nyhet

Nordmenn stoler ikke på sosiale nettverk

Det stopper oss likevel ikke fra å bruke dem, ifølge undersøkelse.

Selv om sosiale medier stadig vokser i popularitet, er ikke folk trygge på at sikkerheten deres blir ivaretatt. En ny undersøkelse gjennomført av Buypass viser at halvparten av de som bruker sosiale medier i Norge ikke stoler på at deres private informasjon blir beskyttet.

Populært, men skummelt

Hele 81 prosent av de 1000 intervjuede personene i undersøkelsen sier de bruker sosiale medier som Facebook, Twitter og bloggtjenester, ifølge Buypass, selskapet som jobber med elektronisk ID, e-signatur og betaling.

Dette er nesten på nivå med bruken av offentlige tjenester på nett, som ble brukt av 83 prosent av personene i undersøkelsen. Banktjenester topper nettbruken med 93%, mens 68% handler på nett.

Selv om det er populært er det imidlertid stor skepsis rundt sikkerheten på nettjenestene.

- Vi lagrer og deler stadig mer informasjon på nettet, det er derfor urovekkende at brukerne har så lav tillit til sikkerheten på nettjenestene. Problemstillinger som phishing og ID-tyveri belager seg i stadig større grad på å sette sammen biter av informasjon som fanges ved hjelp av nettjenester, eller å trenge inn i nettstedenes databaser. Selv om informasjonen isolert sett ikke virker sensitiv kan den settes sammen til en helhet som kan misbrukes av de med onde eller kriminelle hensikter, sier John Arild Amdahl Johansen, sikkerhetssjef i Buypass, i en pressemelding.

– Dette krever at vi setter økt fokus på det vi kan kalle ”påloggingsvett”, det vil si alt fra økt bevissthet i forhold til innstillinger knyttet til personvern og sikkerhet, forskjellige nivåer på ID-sikkerhet til bruk av passord. Bevisstgjøringen må skje både på brukersiden, og hos de som tilbyr tjenester som krever innlogging, sier Amdahl Johansen.

Få bryr seg om retningslinjene

Undersøkelsen viser også at det er svært få som faktisk setter seg inn i alle retningslinjer og regler som er satt opp på nettstedene. Kun 18 prosent sier de har satt seg grundig inn i reglene, mens 61 prosent bare har delvis kjennskap til praksis og regler, mens 17 prosent ikke har kjennskap eller mener informasjonen ikke er lett nok å finne.

Ifølge undersøkelsen til Buypass var over halvparten av de spurte interesserte i en sikrere innloggingsmetode hvis det hadde vært tilgjengelig, slik som å for eksempel på passord tilsendt på mobilen.

Hva synes du? Føler du deg trygg på nettet? Har du satt deg inn i alle reglene som finnes på de sosiale tjenestene? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Les også: Slik lager du et godt passord

(Kilde: NA24)

Les også
Symantec saksøkt for å skremme brukere
Les også
– Nå har Facebook gått for langt
Les også
Nå endres Facebook fullstendig
Les også
Facebook når ny milepæl
annonse