Til hovedinnhold

EU vil ha slutt på patentkrigene

Samsung og Motorola får dask på lanken.

Samsung

EUs konkurransemyndigheter har bedt mobilprodusentene om å avstå fra patentrettssaker mot hverandre i et forsøk på å få bedre konkurranse i markedet.

Nå har Motorola fått klar beskjed om å droppe en patentsak mot Apple, mens Samsung er blitt minnet på at de må droppe alle rettstvister om patentrettigheter hvis selskapet signerer en gjensidig lisensavtale, skriver Reuters.

Årsaken til at EUs konkurranse-kommisær Joaquin Almunia velger å ta disse grepene, er at han mener at det er forbrukerne som blir sittende igjen med regninga når mobilprodusentene stadig krangler i rettssalen.

Nokia-patent kan bannlyse nett-deling i Android

– Presser ut mindre mobilprodusenter

Motorola slipper bot for å ha opptrådt konkurransehindrende, men kommisjonen har avgjort at selskapet ikke hadde grunnlag for å saksøke Apple i Tyskland for brudd på rettigheter i forbindelse med et patent Apple hadde kjøpt lisens for.

Patenter på grunnleggende mobilteknologi, som for eksempel det som har deg opprette og avslutte en samtale, har blitt gjenstand for flere bitre konflikter. Apple og Samsung har for eksempel kriget i amerikanske domstoler i årevis, uten å være nærmere en løsning.

En representant fra rådgivningsselskapet CCS Insight roser EU for tiltaket:

– EU taler med fornuftens røst i denne saken. Små mobilprodusenter har ikke lenger råd til lange rettssaker om patentrettigheter, sier Ben Wood til nyhetsbyrået Reuters.

Wood er ikke alene om å mene at de stadige patentrettssakene ødelegger bransjen. For to år siden tok Amazon-sjef Jeff Bezos til orde for at myndighetene må gripe inn mot en situasjon som han mener er ødeleggende både for bransjen og bransjen forøvrig. EU-kommisjonens inngripen kan ses som et svar på Bezos' bønner om en slutt på patentkrigen, så får fremtiden vise om det har den ønskede effekt på mobilkonkurransen.

Les mer: Google til krig mot patent-allianse

Kilde: Reuters

annonse