Tek.no

Nyhet

Slik vil 14-åringen stoppe nettmobbing

Jenta er finalist i årets Google Science Fair med dette enestående prosjektet.

Shutterstock
8 Aug 2014 13:15

Mobbing via sosiale medier, SMS og andre digitale kanaler er et problem i store deler av verden. Nettmobbing er særlig utbredt blant unge. Derfor er det også spesielt gledelig at nettopp en 14-åring har kommet opp med et konkret tiltak for å få bukt med problemet.

Trisha Prabhu har utviklet et system hun kaller Rethink, som går ut på at du får muligheten til å angre før du sender av gårde en melding, eller skriver noe i sosiale medier, skriver The Verge. Systemet snapper opp ord som kan virke støtende, og gir avsenderen mulighet til å ombestemme seg.

Testet systemet

Den unge jenta har i forbindelse med Google Science Fair-prosjektet sitt, utført en anonym undersøkelse med 1500 deltakere i alderen 12-18 år, for å teste Rethink-systemet. For å sammenligne responsen laget hun også et system hun kalte Baseline. Her fikk ikke brukerne noen advarsel, men de fikk muligheten til å se over meldingen før de skulle sende den.

Resultatet fra testene hennes viste at 67 prosent var villig til å sende slemme eller sårende meldinger når de kun fikk muligheten til å se over (Baseline). Derimot var bare fem prosent villige til å sende samme type meldinger når de fikk en advarsel, eller påminnelse om at dette kunne være støtende for mottakeren (Rethink).

Foto: skjermbilde/Trisha Prabhu

Ekstrafunksjon i sosiale medier?

Nå jobber hun med en prototype av Rethink-systemet som skal kunne brukes i sosiale medier. Ettersom tenåringsjenta er en av 15 finalister til årets Google Science Fair, en konkurranse for ungdom, kan det kanskje være at hun får litt drahjelp fra Google etter hvert også?

Jenta oppgir dessuten at hun har drevet med programmering siden hun var 11 år gammel. Hun har brukt både HTML, PHP, SQL, JavaScript og CSS, samt en rekke avanserte programvarer, i utviklingen av Rethink og Baseline.

Les også: Dette vil IT-proffene gjøre for å lære ungdom kode (Hardware.no)

Prosjektet til Prabhu er for øvrig et imponerende stykke arbeid, og absolutt verdt å sjekke ut nærmere hvis du interesserer deg for emnet. Hun viser blant annet til forskning som viser at hjernen til barn og unge ikke reagerer likt som hjernen til en voksen når det kommer til problemløsing, eller det å ta informerte valg.

Videre forklarer hun hvordan hennes system skiller seg ut fra andre metoder som brukes i dag. For eksempel det å sperre mobberen ute fra en tjeneste etter at han eller hun har sendt noe stygt – da er skaden allerede skjedd, ifølge 14-åringen.

Les mer om Rethink-prosjektet her

Vinneren av Google Science Fair 2014 blir offentliggjort 23. september.

Svensk mor må punge ut for datterens Instagram-mobbing
Dømt til å betale 150 000 kroner i erstatning »

(Kilder: Google Science Fair via The Verge)

Les også
Svensk mor må punge ut for datterens Instagram-mobbing
Les også
Du blir deprimert av å ikke få «likes» på Facebook
annonse

Les også