Tek.no

Nyhet

– Barn og tenåringer kan mest om teknologi

Ta en 2-minutters test og sjekk hvor «tech savvy» du er!

Shutterstock
Vegard Haugen
8 Aug 2014 07:07

Det er neppe uvanlig i norske hjem at det er tenåringen som får i oppgave å fikse ruteren, installere ny programvare på mobilen, eller sørge for at mor og far kommer inn i nettbanken sin på nettbrettet. Mange foreldre kan tilsynelatende ikke slike tekniske ting.

Nå viser en ny, omfattende studie fra Storbritannia at det er tenåringer som generelt sett har best peiling på bruk av teknologi, ifølge Wall Street Jounal (WSJ). Det er Ofcom, tilsvarende Post- og teletilsynet i Norge, som står bak undersøkelsen, hvor 2000 voksne og 800 barn har deltatt.

Hvor mye du egentlig kan lese ut av en slik undersøkelse, kan selvsagt diskuteres. Likevel avslører den noen forskjeller som kanskje er typiske for de ulike aldersgruppene.

Best i 14-15-årsalderen

Det de har målt i spørreundersøkelsen, er forståelse av begreper og hvor sikre de selv mener de er ved bruk av teknologi. Hver aldersgruppe har fått en poengsum som gjenspeiler gjennomsnittet (100).

Best av alle i undersøkelsen var 14-15-åringer, som fikk en score på 113. Til sammenligning fikk 75-åringer en score på bare 80. 6-7-åringer fikk dessuten bedre score (98) enn de i alderen 45-49 år (96).

– Barn og tenåringer kan mest om teknologi, konkluderer Ofcom-sjef Ed Richards overfor WSJ.

Over halvparten av alle de voksne deltakerne hevdet at de selv trodde de hadde god kjennskap til apper. Likevel hadde 47 prosent av dem aldri hørt om den populære meldingstjenesten Snapchat. Videre hadde like få hørt om smartbriller, som Google Glass, og enda færre hadde hørt om smartklokker.

Test selv!

Forumbruker Occi linker til en forenklet utgave av Ofcoms test. Maksimalt kan du få 140 poeng:

Her kan du sjekke selv hvor «tech-savvy» du er

Ser mindre på TV

De mest aktive teknologiforbrukerne er derimot i alderen 16-24 år. Ifølge Ofcoms studie, konsumerer de «14 timer media og kommunikasjon per dag», bare at det er presset inn på 9 timer og åtte minutter. Dette får de til ved multitasking, for eksempel at de sjekker Twitter samtidig som de ser på TV.

TV-titting i Storbritannia har før øvrig falt til 3 timer og 52 minutter per dag i snitt. Det er ni minutter mindre per dag enn året før (2012).

De unge ringer ikke, men sender meldinger

Mens en klar overvekt av de yngre respondentene svarte at de ikke visste hva de ville gjort uten teknologi, svarte bare 54 prosent av de voksne det samme. Halvparten så mange barn og tenåringer som voksne svarte dessuten at de ble forvirret av ny teknologi.

En annen stor forskjell var tiden de brukte på å snakke i telefon. Voksne oppga i snitt at telefonsamtaler tok opp rundt 20 prosent av deres totale kommunikasjonstid, og at e-poster utgjorde 33 prosent. For barn i 12-15-årsalderen går 94 prosent av kommunikasjonen via SMS eller meldingstjenester på nettet.

Undersøkelsen til Ofcom dekket også flere andre områder, som radio og bredbåndstilgang. Les mer på nettsiden deres.

Internett-porno tvinger foreldre til å «ta praten»
Ikke vent til barna er tenåringer »

(Kilder: Ofcom via Wall Street Jounal (WSJ))

annonse

Les også

Loading