Til hovedinnhold

Retina-brukere får nok et nettleseralternativ

Nyeste Firefox har full støtte for høyoppløste skjermer.

Apple/Firefox

Da Apple for første gang i fjor sommer lanserte sin første Retina MacBook, startet de kampen om de virkelig høyoppløste bærbare PC-ene. Høy oppløsning gir et langt mer detaljrikt bilde, men ikke alle klarte å holde følge. Selv om maskinen tilbød høy oppløsning, var flere viktige bruksområder utenfor Apple-universet som ikke utynttet dette spesielt godt. Én av de store, var Internett.

For å unngå grøtete nettsider, var du i starten pent nødt til å holde deg til Apples egen nettleser, Safari. Google kom imidlertid på banen et par måneder senere og slapp en egen versjon av sin Chrome-nettleser med støtte for Retina-skjermene, etterfulgt av norske Opera mot slutten. Nå, et halvt år etter lanseringen, får Retina-brukere nok et alternativ – nyeste Firefox, versjon 18, har fått støtte for den høye oppløsningen.

Justerer innholdet

Google Chrome og Safari er bygget på det samme rammeverket, Webkit, så at søkegiganten fulgte raskt etter var kanskje ikke en stor overraskelse. For det mye mindre selskapet Mozilla, som står bak Firefox, har det naturlig nok tatt mer tid – men nå er det på plass.

For å kunne støtte Retina-oppløsningen, har Mozilla utviklet noen nye algoritmer som skalerer innholdet bedre. På den måten blir bilder, video og annet grafisk innhold i langt bedre grad tilpasset den skyhøye oppløsningen, som nettsider flest rett og slett ikke er laget for.

Samtidig følger det med et lite JavaScript som lar nettsider oppdage oppløsningen på maskinen din. Dette kan utviklere bruke for å sende spesialtilpasset innhold til høyoppløste skjermer.

For at Firefox skal støtte Retina på din Mac, må du ha OS X 10.7 Lion, eller nyere.

Bedre ytelse

Støtte for høyoppløslige skjermer er ikke alt som er nytt i Firefox 18. Nettleseren bruker nå en ny JavaScript-motor, som heter IonMonkey. Denne skal ifølge selskapet øke JavaScript-ytelsen med 26 prosent over forgjengeren, noe som resulterer i raskere lasting av nettsider.

I tillegg har den fått støtte for WebRTC, som gjør det mulig for nettleseren å blant annet føre videosamtaler uten et tredjepartsprogram, samtidig som en rekke tradisjonelle feilfikser er rullet ut.

(Kilder: Favbrowser, Ars Technica)

annonse