Til hovedinnhold

Windows 10-nettleseren får funksjoner ingen andre nettlesere har

Flere detaljer om Internet Explorer-arvtakeren «Spartan» har blitt kjent.

Shutterstock

Rett før nyttår skrev vi at Windows 10 kom til å få en helt ny nettleser, og at den nettleseren antagelig ikke kom til å være Internet Explorer.

Nå kan nettstedet The Verge fortelle at Microsofts nye nettleser, Spartan, kommer til å bli radikalt annerledes enn dagens Internet Explorer.

Spartan vil ifølge The Verges kilder få en rekke funksjoner som ikke finnes i noen av konkurrentenes nettlesere, og en av de store nyhetene er at Microsofts digitale assistent Cortana vil bli integrert i nettleseren. Ifølge The Verges kilder skal Cortana brukes til å hente frem flytider, hoteller og annen relevant informasjon som vil dukke opp i adresselinjen i nettleseren. Som eksempel nevnes at du kan bruke Cortana til å holde følge med en bestemt flyreise, og så vil Spartan vise status for flyet direkte – slik at du for eksempel får vite om forsinkelser.

Cortana vil ta over mye av det som søkemotoren Bing brukes til i dagens Internet Explorer.

Web-notater og smartere faner

En annen ny funksjon lar deg bruke en penn til å ta notater på en nettside, og så sende notatene til venner eller kolleger. En kopi av nettsiden, med notater, lagres i Microsofts skytjeneste OneDrive. Notatene skal kunne vises etterpå i en hvilken som helst nettleser. Det vil også være mulig å la flere brukere samarbeide om å legge inn notater og dele dette seg imellom.

Spartan vil få en ny funksjon for å gruppere faner for å få bedre oversikt. Du kan for eksempel organisere fanene i grupper som «jobb», «privat», eller lignende.

Én nettleser til alt

Microsoft skal ha designet Spartan som en nettleser som skal kunne brukes på både mobiltelefoner, nettbrett og PC-er. Det vil imidlertid være én versjon for PC-er og en annen for nettbrett og mobiler – men med identiske funksjoner og likt utseende. PC-versjonen vil for øvrig slippes som en Windows Store-app, noe som gjør det enklere og raskere for Microsoft å oppdatere den.

Ifølge The Verge og ZDNet vil PC-versjonen av Spartan ligne på en forenklet utgave av Google Chrome, med faner øverst – over adresselinjen.

Spartan vil være hovednettleseren i Windows 10, men den «gamle» Internet Explorer-nettleseren vil følge med for bakoverkompatibilitet. Nettleseren vil ifølge ZDNet fortsatt bruke dagens Trident-motor fra Microsoft for rendring av nettsider, men nettleseren skal være mye «lettere» enn Internet Explorer.

Microsoft skal ha et arrangement den 21. januar, og det er mulig selskapet kommer med mer informasjon om Spartan der. Da skal også testversjonen av Windows 10 beregnet på forbrukermarkedet annonseres. Den versjonen som har vært ute nå er i hovedsak beregnet på utviklere.

Ingen i Microsoft har ønsket å kommentere saken overfor The Verge.

Straks kommer Windows 10-versjonen du har ventet på:
Forbrukerutgaven av Windows 10 slippes i januar »

Dette er den raskeste nettleseren akkurat nå » (Tek Ekstra)

(Kilder: The Verge, ZDNet)

annonse