Tek.no

Nyhet

Hodetransplantasjon på aper kan bane vei for menneskeforsøk

Metoden har fungert på over 1000 mus.

Sakurai Midori
9 Juni 2015 12:51

En gruppe kinesiske forskere planlegger nå å utføre hodetransplantasjoner på aper, forteller Engadget.

Xiaoping Ren og teamet hans ved Harbin Medical University har kommet frem til en metode, etter å ha utført operasjonen på over 1000 mus, der forsøksobjektene har klart å overleve på egenhånd.

En krabbemakak i det fri. Foto: Sakurai Midori

Det vil si at de klarer å puste selv, at hjertet slår og blodomløpet fungerer også etter at kroppen har fått et nytt hode.

Ifølge Engadget vil forskerne koble sammen en brøkdel av nervefiberne i ryggradene til kroppen og det nye hodet, og dette skal være nok til å sikre at kroppen kan overleve, i alle fall på kort sikt.

Målet for forsøkene er å komme frem til en måte for et menneske med frisk hjerne å kunne overleve om kroppen av en eller annen grunn slutter å fungere.

Planlegger hodetransplantasjon på menneske

Den italienske legen Sergio Canavero har annonsert at han vil utføre den første hodetransplantasjonen på et menneske innen to år, og han har allerede fått en frivillig pasient som kan være forsøksperson.

Dr. Sergio Canavero vil gjøre dette på mennesker.

Den frivillige er den 30 år gamle russeren Valery Spiridonov, som lider av en sjelden nervesykdom med navn Werdning-Hoffman. Denne sykdommen fører gradvis til at musklene i kroppen hans blir stadig svakere.

Mennesker som lider av Werdning-Hoffman blir i gjennomsnitt ikke eldre enn 20 år, så for Spiridonov er dette en sjanse til å forlenge livet også om han ender opp med å bli helt lam i kroppen etter operasjonen.

De fleste ekspertene tviler imidlertid på at han overlever særlig lenge etter operasjonen, og noen mener også han risikerer «en skjebne verre enn døden».

Har blitt gjort tidligere

Video fra apehodetransplantasjon i 1970. Vi gjør oppmerksom på at videoen kan oppleves litt guffen.

Dette er ikke første gangen man utfører en hodetransplantasjon på en ape. Det skjedde allerede i 1970, i en operasjon utført av amerikanske Robert White. Her overlevde også apen etter at operasjonen var fullført, men ikke på egenhånd.

Apen døde noen dager senere. White utførte mange slike hodetransplantasjoner i årene som fulgte, men resultatet var alltid det samme.

Det har faktisk blitt gjort mange slike eksperimenter i årenes løp. Spesielt under den kalde krigen, da det virket som det var et slags medisinsk kappløp mellom stormaktene.

Her kan du lese om de sprøeste medisinske eksperimentene noensinne »

(Kilde: Engadget)

annonse

Les også