Tek.no

Nyhet

Plutos måne kan få navn fra Star Wars og Doctor Who

Hvor mange kjenner du igjen?

Montasje: NASA/Lucas Arts/Fox/BBC/Teknofil.no
29 Juli 2015 14:24

Tidligere denne måneden fløy romsonden New Horizons forbi dvergplaneten Pluto, og knipset noen fantastiske bilder i samme slengen. Den fikk også tatt noen nærbilder av Plutos måne Charon - den største av de fem månene som sirkler rundt den iskalde dvergplaneten.

På bildene kan vi se drøssevis av kratre, daler, kløfter, juv og fjell. Siden ingen noensinne har sett dem tidligere, har de heller ikke hatt noen navn. Fram til nå.

Nå har NASA-teamet bak New Horizons levert inn sine navneforslag til Den internasjonale astronomiske unionen (IAU), som bestemmer navngiving av himmellegemer. Navnene vil definitivt varme ethvert nerdehjerte, skriver Mashable.

Plukket fra klassisk populærkultur

Mange av de nye navnene kommer fra en nettside NASA lanserte tidligere i år, hvor hvem som helst kunne sende inn navneforslag de kunne bruke på Pluto, Charon og de andre månene.

Pluto-navnene måtte være knyttet til underverdenen (ettersom Pluto er oppkalt etter den romerske guden Pluto, som hersket i underverdenen), mens på Charon kunne navnene komme fra populære helter og personer fra populærkultur.

Som du kan se i bildet under er navnene hentet fra populære TV- og film-seirer, slik som Star Wars, Star Trek, Doctor Who, Firefly og Alien:

Noen av høydepunktene:

  • Leia (Organa) Crater (Star Wars)
  • Tardis Chasma (Doctor Who)
  • Serenity Chasma (Firefly)
  • Vader Crater (Star Wars)
  • Vulcan Planum (Star Trek)
  • Gallifrey Macula (Doctor Who)
  • Kaguya-Hime Crater (Kaguyahime (japansk manga))
  • Kirk Crater (Star Trek)
  • Ripley Crater (Aliens)

Du kan se alle navneforslagene i et Google-dokument, som tar for seg navn på Pluto, Charon og de mindre månene Styx, Nix, Kerberos og Hydra.

Også Pluto har fått noen fine navn, slik som Cthulu regio (forfatter HP Lovecraft) og Balrog Macula (Ringenes Herre):

Ikke godkjent ennå

Selv om navnene har blitt sendt inn til IAU av NASA-forskerne, er det ingen garanti for at de vil bli godkjent. Planetforskeren Mark Showalter, som jobber med New Horizons-temaet, tror imidlertid sjansene er ganske gode for at navnene blir akseptert:

- IAU pleier å foretrekke navn som har eksistert en stund, men Star Trek er nesten 50 år nå, og Star Wars er rundt 40. Jeg tror vi har en ganske god sjanse for å få navnene godkjent, uttalte Showalter til Mashable.

Vil du vite mer?
5 ting vi har lært om dvergplaneten Pluto »

(Kilde: Mashable)

annonse

Les også