Til hovedinnhold

Denne roboten skal gjøre VR-opplevelsene superrealistiske

Se videoen av «robot-avataren» som kan brukes med Oculus Rift.

Vimeo

VR-teknologien er allerede lovende og ettertraktet, men stadig utforskeres flere teknologiske løsninger for å gjøre virtuell virkelighet enda bedre og mer realistisk. Nå melder nettstedet IEEE Spectrum om et nytt konsept som vil gjøre det langt mer spennende å bruke VR-briller til telekonferanser og lignende, nemlig en avansert robot-stedfortreder.

Roboten har fått navnet DORA (Dexterous Observational Roving Automaton). Konseptet går ut på at roboten, som er utstyrt med kamera, etterligner de fysiske bevegelsene til en person som befinner seg et helt annet sted og som har på seg VR-briller. Utviklerne kaller det en «personlig avatar».

Skal gi «total» innlevelse

Idéen er altså å maksimere følelsen av fysisk tilstedeværelse for brukeren, noe som ikke er fullt ut mulig ved å simpelthen gjenskape miljøet virtuelt eller filme omgivelsene med et statisk kamera. Utviklerne selv mener systemet, som er designet for Oculus Rift-brillene, gir intet mindre enn «total» innlevelse.

Roboten kan også kjøres på hjul. Foto: DORA Platform

Det spesielle med roboten er at den har en avansert, mekanisk konstruksjon som gjør at den er i stand til svært detaljerte og presise etterligninger av både hodeposisjonen og blikkretningen til brukeren. Informasjonen registeres av Oculus Rift-brillene og overføres trådløst til roboten.

Et av hovedproblemene med konseptet er latens, som i dette tilfellet er en ekstra stor utfordring siden det er mekaniske deler som skal settes i sving. Ifølge utviklerne skal de ha klart å få latensen ned til 70 millisekunder. Oculus VR har tidligere sagt at 60 millisekunder er den øvre grensen for hva som er akseptabelt, som altså betyr at forsinkelsen til robotsystemet er noe høy.

Kan bli lansert for forbrukere

Den eksisterende prototypen av systemet benytter en radiolink som har en rekkevidde på 7 kilometer. Mye av poenget med systemet er imidlertid at det skal fungere over lange avstander, noe som vil gjøre det nødvendig med vanlige trådløse standarder som for eksempel Wi-Fi. Det vil trolig by på flere utfordringer knyttet til latens, men teknologien er ennå på et tidlig stadium.

Det at systemet er trådløst gir det for øvrig høy fleksibilitet og mange bruksområder. I tillegg til statiske telekonferanser kan roboten for eksempel benyttes til å gi brukere svært autentiske, virtuelle omvisninger på muséer, eiendommer eller andre typer områder. Roboten kan også bli tilgjengelig for vanlige forbrukere, men det er selvsagt høyst uvisst når dette eventuelt vil skje.

Mer informasjon kan du finne på utviklernes hjemmeside, og under kan du se en introduksjons- og demonstrasjonsvideo av roboten.

Robotene blir stadig mer avanserte: Denne kan holde øyekontakt, føre samtaler og lese ansiktsuttrykk »

DORA: The Future of Telepresence from DORA on Vimeo.

Full 6 DOF Testing from DORA on Vimeo.

(Via Engadget)

annonse