Til hovedinnhold

Slik tapper de et stjålet kredittkort

HELSINKI (Nettavisen): Nettavisen har tidligere skrevet om at prisen på stjålne kredittkort som selges på nett til dels er skremmende lav. En rapport fra i fjor viste at prisen på kredittkort lå i området 0,06 til 30 dollar per stykk.

Ikke uproblematisk å ha et stjålet kort
Dette kan kanskje fremstå som en svært lav pris, på det som i praksis er rene penger. Men problemet er at kjøper må få tilgang til disse pengene uten at sporene leder tilbake til de selv. Å lage et fysisk kort ut av stjålne kredittopplysninger er risikabelt - og å bestille varer over internett til seg selv er å be om å legge igjen spor som politiet kan bruke til å spore deg.

Ifølge den finske sikkerhetsguruen Mikko Hyppönen er det derimot en helt annen fremgangsmåte som blir stadig mer populær.

Selger splitter nye produkter på nett
Hvis du beveger deg rundt på diverse auksjons- og rubrikkannonsesider, så vil du raskt oppdage at det er mange som selger splitter nye produkter til en pris som ligger godt under det som er normal pris i butikkene. Ofte blir det påpekt at pakken ikke engang er åpnet.

- Det en gjerne gjør er å legge ut en annonse for en splitter ny, og fortrinnsvis typisk ganske dyr ting, på nett til en pris som en under det som er vanlig. På tidspunktet en legger ut annonsen sitter de derimot ikke på dette produktet selv, sier Hyppönen til Nettavisen.

Sender produktet uten å kreve betaling
- Så er det bare å vente til auksjonen er ferdig, eller noen har kjøpt produktet selv. De kontakter så den heldige kjøperen, gratulerer dem - og tilbyr dem en kjempedeal: De tilbyr å først sende produktet til dem, uten at de må betale for det. På den måten kan de selv sjekke at produktet fungerer og alt er i orden før de gjennomfører betalingen. Dette forslaget blir selvsagt godtatt av kjøper, fordi det ikke er noen ulemper for dem involvert med det, påpeker han.
Og det er i dette øyeblikket de stjålne kredittkortopplysningene kommer inn i bildet.

Bruker kredittkort til å kjøpe «gave»
- Selger bestiller så produktet de nettopp har solgt fra en av de store nettbutikkene til full pris med de stjålne kredittkortopplysningene, og sender dette som en gavesending direkte fra nettbutikk til kjøperen. Selger mottar pakken, tester den og ser at alt er i orden og er kjempefornøyd. En blir så enig om å gjennomføre betalingen gjennom for eksempel Western Union eller andre ikke-sporbare betalingsløsninger, sier sikkerhetseksperten.

Når kredittkortmisbruket så blir oppdaget, leder alle spor tilbake til personen som har mottatt pakken - og ingenting tilbake til personen som faktisk sitter igjen med pengene.

- Stjeles mest på nett
- Kredittkortinformasjon kan stjeles på mange forskjellige måter, og de fleste som oppdager merkelige uttak på sin konto tenker nok umiddelbart at noen har kopiert kortet fysisk i en kortleser (skimming) eller tatt seg mer betalt enn de egentlig skulle, men jeg tør nå påstå at majoriteten av alle kredittkorttyverier skjer på nett, hevder Hyppönen.

- Problemet i mange slike tilfeller, er at de umiddelbart går til banken og ber om et nytt kredittkort med nye tall - og det får de selvsagt. Men så går de tilbake på nett og bruker de samme nettsidene og får opplysningene fra det nye kortet stjålet på nøyaktig samme måte, konkluderer Hyppönen - som naturligvis ønsker at folk skal installere sikkerhetsprogramvare på sine PC-er.

Les også
Fem tips mot phishing
Les også
Svindelen du ikke kan forsvare deg mot
Les også
Dette er den nye MSN-svindelen
Les også
Ny antivirus på 1-2-3
Mer om
annonse