Til hovedinnhold

– iPad Mini vil kunne skade PC-markedet

Stadig flere velger å droppe PC-en til fordel for nettbrettet.

Flere norske elektronikkjeder kunne i høst melde at salget av nettbrett hadde passert salget av PC-er, skrev VG nylig.

Nå mener analytikere i J. P. Morgan at kveldens lansering av Apple iPad Mini vil gjøre at enda flere brukere vil velge nettbrett fremfor PC.

– Etter vårt syn retter iPad Mini seg mot prissensitive brukere og de som er opptatt av e-bok-lesere. Tatt i betraktning den økonomiske usikkerhet i verden, tror vi brukere som er opptatt av pris kan komme til å velge en iPad Mini i stedet for å kjøpe en ny PC, sier Mark Moskowitz i J. P. Morgan, ifølge Cnet.com.

Analytikeren mener kunder i dårlige tider kjøper ting som gjør at de "føler seg bra", og det betyr at iPad Mini og andre nettbrett har et fortrinn fremfor PC-er. I tillegg ventes det at forbrukere kjøper nye smartmobiler to eller tre ganger før de kjøper en ny datamaskin, noe som betyr at gjennomsnittlig levetid for en PC kan være fra fire eller fem år til seks eller sju år.

Står for bare 10-15 prosent av fortjenesten

Ifølge enkelte rykter vil iPad Mini koste fra 249 euro – rundt 1900 kroner – for den rimeligste modellen. Noen analytikere har påpekt at iPad Mini kan kunne komme til å kannibalisere salget av den vanlige iPad-modellen, men Moskowitz tror ikke dette vil skje.

Moskowitz mener Apple tidligere har vært flinke med prissettingen av nye produkter, for å unngå kannibalisering av eksisterende produkter.

I dag står iPad for bare 10-15 prosent av Apples fortjeneste, mens iPhone står for hele to tredjedeler, ifølge Business Insider.

Det ventes at iPad Mini vil få en 7,85 tommer stor skjerm, mot 9,7 tommer på dagens iPad. Vårt søsternettsted Amobil.no kommer til å følge lanseringen "live" i løpet av tirsdagskvelden.

(Kilder: Cnet.com, VG ogBusiness Insider)

annonse