Til hovedinnhold

Android-nettbrett suser forbi iPad

Tydelig maktskifte også på nettbrett, viser ny undersøkelse.

Istockphoto / montasje

For et par år siden var "iPad" synonymt med nettbrett, og Apple dominerte i dette markedet. Ferske tall viser imidlertid at det nå er Android-nettbrett som er desidert mest populært.

Nettstedet Phandroid, som har plukket opp en ny undersøkelse fra analysebyrået Strategy Analytics, viser til at maktskiftet på nettbrett har skjedd på tross av at Android-plattformen har færre tilpassede nettbrett-apper. I tillegg virker det fortsatt som om Apples iPad er hakket mer populær enn Android-nettbrettene.

Apple iOS stuper

I fjor hadde Apple en global markedsandel på nettbrett på hele 47,2 prosent i andre kvartal. Nå har denne falt til 28,3 prosent. Riktignok har det totale antall nettbrett på markedet vokst med 43 prosent det siste året også, men det betyr uansett at andre enn Apple har vunnet de fleste nye nettbrett-kundene.

"Apple iOS-utsendinger var på 14,6 millioner iPad-er i andre kvartal, 2013. Det er en nedgang på 14 prosent på et år. I samme kvartal for et år siden ble de første iPad-ene med Retina-skjerm lansert, noe som kan delvis forklare nedgangen, fordi det ikke kom noen nye modeller i dette kvartalet", sier nettbrettdirektør Peter King i Strategy Analyst i forbindelse med undersøkelsen.

"Likevel, som kompensasjon, var ikke iPad Mini tilgjengelig for et år siden, og dette var jo forventet å bringe tallet til over 14,6 utsendinger uansett", sier direktøren videre.

Android og Windows klatrer

Den største smartmobilplattformen er definitivt Android, og nå er det heller ingen tvil når det gjelder nettbrett. Med en markedsandel nå på hele 67 prosent, eller nærmere 35 millioner utsendinger, har Android-plattformen tatt store jafs siden andre kvartal i fjor. Da var nemlig markedsandelen og utsendingene på henholdsvis 51,4 prosent og 18,5 millioner enheter.

Strategy Analytics kommenterer for øvrig at relativt få "merkevarenettbrett" kom på markedet i andre kvartal i år. Indirekte betyr det at særlig Android har kapret markedsandeler på billige nettbrett som mobilselskaper eller butikker har satt sitt eget navn på.

Windows hadde en markedsandel på nettbrett på bare 0,5 prosent i andre kvartal, 2012. Nå har tallet i det minste vokst til 4,5 prosent.

Les også: Nå kommer nettbrettrevolusjonen


(Kilder: Phandroid, Strategy Analytics)

annonse