Nyhet

Teknologikjemper starter stort veldedig fond

Deler ut 180 millioner kroner.

Flere av verdens største teknologi-navn går nå sammen og oppretter et eget fond, for å hedre gjennombrudd innen forskning som redder menneskeliv. Prisen har fått navnet «Breakthrough Prize in Life Sciences», og det skal deles ut totalt 11 priser i år. Hver har en verdi på 3 millioner dollar, eller 16,7 millioner norske kroner.

Det er Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og kona Priscilla Chan, Google-grunnlegger Sergey Brin og kona Anne Wojcicki, styreformann i Apple, Arthur Levinson og teknologiinvestor Yuri Milner som står bak prosjektet.

– Vi trenger å feire og hedre menneskene som kurerer sykdommer, utvider vår forståelse av mennesket og jobber for å forbedre folks liv, skriver Zuckerberg i en uttalelse på Facebook.

Nobelpris-karakter

Prisene har ingen bestemte kategorier, men deles ut til de som har oppnådd noe stort innen forskning det siste året. Det trekkes allerede paralleller til den norsk-svenske Nobelprisen. Dette skriver blant annet det amerikanske bedriftsmagasinet Fast Company, som har snakket med grunnleggerne.

Pengepremien på 16,7 millioner kroner er den største av sitt slag i verden, for disse kategoriene. Vinnerne av Nobelprisen mottar et beløp som varierer fra år til år. I 2012 fikk den Europeiske Union, som ble tildelt fredsprisen, 6,8 millioner norske kroner – altså godt under halvparten av hva verdens teknologikjemper nå stiller opp med.

– Jeg håper dette blir et eksempel for priser og filantropi i andre områder også, skriver Zuckerberg.

Zuckerberg og kona er allerede kjente filantroper. Senest rett før jul donerte de aksjer verd 100 millioner dollar til en stiftelse som vil forbedre skolesystemet i Newark, New Jersey. Brin, Levinson og Milner har tidligere også donert store summer til veldedige formål.

Annonsert i kveld

De første 11 som får tildelt prisen er nettopp annonsert på fondets hjemmesider.

Én av vinnerne trodde hun var utsatt for et svindelforsøk:

– Skalaen på dette er så enorm at jeg tror den vil ha stor påvirkning på forskningen, sier Cornelia Bargmann til Fast Comapny. Hun forsker på nevroner ved Rockefeller-universitetet i New York.

Det er kun denne første gangen det deles ut hele 11 priser. Stiftelsen skal i fremtiden dele ut fem priser hvert år.

Snart får Facebook en helt ny funksjon:
Se hvordan det nye monstersøket fungerer »

Googles hovedkontor imponerer de fleste:
Se hvordan det ser ut på innsiden »

(Kilde: Mark Zuckerberg, Fast Company, Breakthrough Prize in Life Sciences)

Les også
Internett er kanskje mindre enn du tror
Les også
Den norske nettleseren Opera vraker egen motor
Les også
The Pirate Bay-filmen er her – og den er gratis
Les også
Facebook dro ned deler av Internett i natt
annonse