Nyhet

Super-Blu-ray snart en realitet

Ny teknologi lar deg brenne 500 GB på èn plate.

Den amerikanske elektronikkprodusenten General Electric(GE) kan nå kunngjøre et aldri så lite gjennombrudd innen optisk lagringsteknologi. Forskningsavdelingen ved selskapet har lykkes i å lage plater som kan lagre opptil 500 GB og som er like raske som vanlig Blu-ray.

Revolusjonerende teknologi

Dette har man oppnådd ved å benytte et såkalt mikro-holografisk materiale, som er en revolusjonerende teknikk for optisk lagring. GE presenterte dette materialet allerede for noen år siden, og nå har man bearbeidet det ytterligere.

Mikro-holografisk lagring går kort fortalt ut på å bruke lys til å endre de kjemiske egenskapene til platen slik at det oppstår mikroskopiske mønstre som leses av som infomasjon. Lagringen er "tredimensjonal", det vil si at hele platens volum benyttes i stedet for kun en skive i midten.

Ved å blant annet øke sensitiviteten i materialet kraftig har man klart å få hastigheten på lagring og avlesing opp på et nivå som minst tilsvarer vanlig Blu-ray-format. Dette gjør teknologien meget aktuell for forbrukermarkedet, noe som kan bety at vi vil få se slike plater i aksjon i overskuelig fremtid både som lagrings -og underholdningsmedium.

Teknologien vil kreve en ny avlesningsteknologi, men denne vil til gjengjeld være bakoverkompatibel med dagens optiske lagringsmedier.

Det foreligger ennå ingen informasjon om hvor og når en eventuell markedslansering vil finne sted, så det er bare å følge med videre.

(Kilder: GE Global Research, via Engadget)

Les også
Verdens minste og letteste eksterne Blu-ray-brenner
Les også
Nå er Blu-ray XXL klart
Les også
Kopierer Blu-ray og DVD uten bruk av PC
annonse