Nyhet

Sjekk Googles spektakulære stjernekart

Tar deg med på oppdagelsesferd til 100 000 stjerner.

Googles foreløpig nyeste Chrome-eksperiment, «100 000 Stars», er simpelthent noe du må oppleve på egen hånd. Å zoome og navigere rundt i vårt galaktiske nabolag har vel knapt vært presentert på en lekrere måte enn dette.

Dette prosjektet vil garantert imponere astronomer verden over – og alle oss andre for den saks skyld. «100 000 Stars» er et tredimensjonalt kart over vår egen sol og de nærmeste 100 000 stjernene i Melkeveien. Her er det mulig å se galaksen fra ulike vinkler og få en viss forståelse for hvor enorme avstander det er i rommet.

Bitteliten brøkdel

Du kan trykke på stjerner i vårt galaktiske nabolag for å få mer informasjon.Foto: Google

Når du kommer deg ut av vårt eget solsystem, får du oversikten over de nærmeste stjernene med navn og beliggenhet. Trykker du på et av navnene, får du opp informasjon fra Wikipedia og en grafisk presentasjon av hvordan stjernen kan se ut på kloss hold.

«Når du utforsker dette eksperimentet, håper vi at du tar del i vår beundring av hvor stor galaksen egentlig er», skriver Aaron Koblin fra Google i en bloggpost. Han fortsetter:

«Det er utrolig å tenke på at denne tåken med 100 000 målbare stjerner bare er en bitteliten brøkdel av de mange kvadrillionene av stjerner i hele universet».

Flere kilder

Kartet er skapt av Google Data Team, med bilder og data fra flere kilder som NASA og European Space Agency (ESA). Prosjektet benytter seg videre av nettleseren Google Chromes støtte for WebGL, CSS3D og Web Audio

Hva venter du på? Besøk «100 000 Stars» nå, og start gjerne med «omvisningen» oppe til venstre.

(Kilde: Los Angeles Times)

Les også
Denne nettsiden viser hvor langt det er til Mars
Les også
Slik ser Internett ut
Les også
I dag passerer asteroiden «Ødeleggeren» jorden
Les også
– Derfor går ikke Jorden under
Les også
Milliardær vil sende 80 000 mennesker til Mars
Les også
Curiosity kan ha funnet spor etter liv på Mars
Les også
Dette bildet viser 84 millioner stjerner
Les også
Nyoppdaget komet er på vei mot Jorden
Les også
SpaceEngine tar deg med ut i rommet
annonse