Til hovedinnhold

Dropper BlackBerry-salg,toppsjefen går av

Vil låne 1 milliard dollar for å få selskapet på rett kurs igjen.

BlackBerry

I september ble det kjent at gruppen Fairfax Holdings ville kjøpe kriserammede BlackBerry for 4,7 milliarder dollar, og senere ble også andre alternative kjøpere nevnt – uten at BlackBerrys toppsjef Thorstein Heins klarte å få på plass noen avtale.

Nå er det klart at Fairfax ikke klarer å stable nok penger på beina til å kjøpe BlackBerry, og Fairfax dropper derfor oppkjøpsplanene, skriver Bloomberg.

Samtidig går toppsjefen Thorsten Heins av som leder for BlackBerry, mens tidligere Sybase-sjef John Chen blir ny styreformann og får ansvaret for selskapets videre strategi.

John Chen.Foto: SAP

Vi låne penger

BlackBerry-aksjen falt med så mye som 18 prosent etter at det ble kjent at Fairfax-oppkjøpet ikke ble noe av. Aksjekursen har falt med rundt 45 prosent så langt i år.

Ifølge Bloomberg vil BlackBerry nå forsøke å skaffe tilveie 1 milliard dollar i konvertible obligasjoner, det vil si et lån som senere kan konverteres til aksjer. I tillegg jakter selskapet nå på en ny toppsjef.

Milliardinnsprøytningen skal hjelpe BlackBerry med å stabilisere selskapet. Ifølge Bloombergs kilder skal selskapet nå være mer åpne for å dele opp selskapet i mindre deler.

Dropper ikke mobiltelefonene

Den nye styreformannen, John Chen, sier til Reuters at han ikke ønsker å legge ned selskapets smarttelefon-business, som nå taper penger.

– Jeg vet vi har nok ingredienser til å bygge en langsiktig og levedyktig bedrift, sier Chen i et intervju med Reuters.

Chen ville ikke si særlig om strategien for å bygge opp igjen BlackBerry, men anslo at snuoperasjonen vil ta rundt seks kvartaler.

Chen har tidligere stått bak en større snuoperasjon i databaseselskapet Sybase, som tapte mye penger da Chen tok over i 1998. Ved å kutte kostnader og begynne å fokusere på nisjesegmenter i databasemarkedet i stedet for å konkurrere med Oracle og IBM klarte han i løpet av ett år å gjøre Sybase lønnsomt igjen. SyBase ble solgt til SAP for 5,8 milliarder dollar i 2010.

Les også: Gartner til bedriftene: – Kvitt dere med BlackBerry!

(Kilder: Bloomberg, Reuters)

annonse