Til hovedinnhold

Neste Windows-oppdatering helt uten «wow-faktor»

Men det blir lettere å bruke datamusen.

Vårrengjøring er noe mennesker har lange – om enn kanskje ikke så veldig gode – tradisjoner med, og i beste renggjøringsånd er det i disse dager mange som venter spent på «Update 1» til Windows 8.1. Det er jo slik at ikke alle er like glade i hvordan Microsoft har snekret sammen og sitt nyeste operativsystem, og håpet er at den etterlengtede oppdateringen skal få litt skikk på det som skurrer.

Update 1 skal etter alt vi vet slippes rundt 8. april, men allerede nå ser det ut til at katta er ute av sekken. I forrige uke var nemlig 700 megabyte med ekstra filer tilgjengelig fra Microsofts Windows Update-servere – egentlig fritt tilgjengelig, men du trengte en spesiell «nøkkel» i Windows-registeret for at oppdateringen skulle bli synlig og nedlastbar. Oppdateringen skulle nemlig kun være tilgjengelig for en spesiell testgruppe.

Som typisk er tok det ikke lange tiden før noen fant en vei rundt dette. Så for den som vil, er det en smal sak å både finne selve oppdateringsfilene og oppskriften på hvordan den kan installeres – men det krever fremdeles bittelitt jobb, og det er heller ingen garanti for at det er den absolutt helt ferdige versjonen.

For mange er det derfor kanskje vel så interessant å bare se litt på hva Update 1 har å tilby.

Små, etterspurte endringer

Øverst til høyre på startskjermen får du nå to nye ikoner. Den vil spare deg for flere klikk når du skal slå av datamaskinen, om du da er av typen som driver med slikt, mens den andre åpner et søkefelt. Sistnevnte kan virke nokså overflødig ettersom det holder med å bare begynne å skrive, men vi vil tro det blir enklere for alle de som febrilsk leter etter en synlig søkeknapp.

Oppdateringen vil også sørge for at du nå kan høyreklikke på flisene i startskjermen for flere og mer direkte valg, fremfor å sende deg videre til «oppgavelinjemenyen» nederst på skjermen hver gang du skulle gjøre forandringer. Om ikke annet vil det gjøre det kjappere å bruke datamusa for dette.

En annen forandring er å finne i hjørenene på apper som kjøres i fullskjerm. Ved siden av å ha en topplinje som gjør det helt klart hvilket program du faktisk er i, får du også en meny som gjør at du ikke lenger trenger å dra i selve vinduet for å lukke det eller legge det på siden av skjermen. Med mindre du har lyst til det da, naturligvis. Nok en gang er det i hovedsak en forandring som gjør hele opplegget enklere for folk foretrekker musa fremfor fingrene.

Med den nye oppdateringen dukker også oppgavelinjen opp på startskjermen når du fører muspekeren ned mot bunnen.

Ikke bare har oppgavelinjen blitt med til Metro-grensesnittet – nå vil også åpne Metro-programmer dukke opp på oppgavelinjen når du er i det vanlige Windows-skrivebordet. Synes du det høres ut som en utrolig dårlig idé kan du trøste deg med at du Microsoft om ikke annet gir deg muligheten til å slå det av.

Alt i alt ser den nye oppdateringen til å i hovedsak være myntet på å gjøre startskjermen litt mer anvendelig for tradisjonelle skrivebordsbrukere – altså de som så fort som mulig går over til det vanlige Windows-skrivebordet og blir der.

Ellers skal det være en del usynlige forbedringer i den kommende oppdateringen – blant annet skal systemer med så lite ressurser som 1 GB minne og 16 GB diskplass nå kunne kjøre Windows 8 greit. Hvorvidt det betyr at vi vil se Windows på flere typer maskinvare gjenstår å se.

Men fingerbrukerne har tydeligvis heller ikke blitt helt bortglemt. Å holde øye med alt som lastes ned og installeres er ikke lett, men du skal nå få en smule mer ovesikt i innstillingsmenyene.

Av det noen har hevdet skulle komme, og mange helt sikkert har håpet på, er det ikke noe spor å se av. Vi snakker naturligvis om den tradisjonelle Startmenyen.

Og siden ropet etter denne ikke vil forsvinne med denne oppdateringen, er det bare å håpe på bedre takter fra Microsoft fremover – om det så må ta et helt år.

Les også: Kutter kraftig i prisen på Windows 8.1

Kilde: Ars Technica

annonse