Til hovedinnhold

Google truer App Store på lønnsomhet

Nå blir de størst i volum. Snart kan de også true Apples viktigste
hegemoni.

Vegard Haugen, Amobil.no

Google Play er ifølge Financial Times i ferd med å passere Apples App Store på antall nedlastede apper. Hver måned lastes det ned en halv milliard flere apper fra Google Play enn fra Apples App Store.

Dermed kan Google passere erkekonkurrenten i antall nedlastede apper i løpet av noen måneder hvis trenden hoder seg, skriver Financial Times.

Samtidig – og kanskje viktigere å merke seg – er at Google er i ferd med å plassere Apple som den mest lønnsomme plattformen for utviklere i flere markeder. Apple har tradisjonelt levert langt større inntekter til utviklere og utgivere av apper enn konkurrenten Google. Dette er nå i ferd med å endre seg i flere markeder.

Ville knuse gratis-myten

Analytikerne i Distimo har tatt for seg app-markedet, nettopp for å undersøke myten om at utviklerne ikke tjener penger på Android-plattformen. Det har lenge vært hevdet at markedet for Android-apper drives av store mengder gratis-nedlastinger, og at det er vanskelig å tjene penger.

Distimo sammenlignet seks forskjellige apper, og så hvilken plattform som genererte de største inntektene, både på verdensbasis, og for det enkelte land. Resultatene var overraskende.

I april 2013 tjente Gameloft-spillet World at Arms klart mest penger på iPhonebrukerne. Unntaket var land som Storbritannia, Tyskland, Spania, Finland, Thailand og Sør-Korea. For Final Fantasy III av Square Enix var situasjonen omvendt: Bare i Mexico, Chile, Norge, Tyrkia og Irland og New Zealand var iPhone-plattformen den mest innbringende.

Illustrasjonen viser innteksfordelingen i de ulike landene for spillet Final Fantasy III. De landene der Android-plattformen genererer størst inntekter, er vist i blått.Foto: Distimo

En annen av de undersøkte appene var lynmeldings-appen Whatsapp. Til tross for at denne er gratis i Google Play og betal-app i Appstore, var Android-plattformen den mest lønnsomme i land som Tyskland, Spania og Italia.

For analytikerne var det overraskende funn at Google Play var mer lønnsomt enn Apple i store Europeiske land som Storbritannia, Tyskland og Spania.

Distimo-undersøkelsen viser at Apples App Store totalt sett fortsatt er mest lønnsomt, og særlig i USA. Samtidig har Google Play den høyeste veksten i lønnsomhet. I November 2012 hadde Google 19 prosent av de totale inntektene i app-markedet. I april er tallet 27 prosent. Målt i kroner og øre har begge plattformer hatt vekst, men Google vokser desidert mest og raskest.

I Norge var for øvrig iOS den mest lønnsomme plattformen for alle de undersøkte appene der dataene var brutt ned til enkeltland.

Les mer: Tjener ikke penger på Google Play>>

annonse