Nyhet

Windows 10 vet hvor du er, hva du søker på og hvem vennene dine er

Slik skrur du av sporingen.

For noen dager siden oppdaterte jeg jobb-PC-en min til Windows 10, og det gikk over all forventning. Det nye operativsystemet ser lekkert ut, og har i tillegg et par nye funksjoner jeg allerede setter pris på. Generelt har jeg lest lite annet enn lovord om Windows 10. Det var til- og med gratis å laste ned hvis du hadde Windows 7- eller 8 fra før.

Gratis, ja, men alt har sin pris. Når du samtykker til å bruke nye Windows 10, samtykker du samtidig til at Microsoft får lov til å spore en god del av det du gjør på PC-en din.

På samme vis som Google eller Facebook, samler Microsoft inn verdifull brukerdata som de blant annet bruker til å videreutvikle tjenester. Men de kan også selge informasjonen de henter inn til annonsører og andre kommersielle aktører.

Windows 10 er her!

Det er dessverre slik verden fungerer om dagen. Vi betaler med personopplysninger og brukerdata istedenfor penger. Det inkluderer for eksempel søkehistorikk, posisjon og bildegalleriet ditt. Forskjellen er bare at Windows 10 er et operativsystem, ikke en tjeneste, som du i tillegg kan komme til å bruke offline også. Derfor risikerer du å sette igjen digitale spor uansett hva du gjør på PC-en din.

Men er du som meg – lettere bekymret for hva alle dataene en dag kan brukes til – kan du i alle fall gjøre noe for å begrense omfanget av sporingen.

Det gjelder heldigvis også i Windows 10.

Slik fjerner du sporingen

Når du installerer det nye operativsystemet på PC-din, får du muligheten til å gjøre enkelte valg som begrenser sporingen. Dersom du bare trykker «Neste», «Neste», «Neste», ender du derimot opp med en haug av sporingsfunksjoner du neppe trenger, og kanskje ikke vil ha.

Imidlertid går det an å etterjustere både disse valgene, og andre personvernsinnstillinger i etterkant. Mye finner du lett frem til selv, men Ars Technica har også laget en sjekkliste for de som ønsker å begrense sporingen.

Her er noen av tingene du kan gjøre:

Sjekk personvernsinnstillingene

Det aller første du bør gjøre er å gå til Innstillinger -> Personvern

 • På førstesiden (Generelt) vil du se fire forskjellige personvernalternativer. Du kan med fordel deaktivere alle fire, hvis du vil unngå at Microsoft henter inn unødvendig mye informasjon om deg:
Alle disse valgene kan du deaktivere.

For min del var det kun Smart-Screen-filteret som var aktivert, etter å ha tilpasset disse valgene under installasjonen. Dette filteret bør riktignok ikke utgjøre noen stor risiko for personvernet ditt, men det skader heller ikke å deaktivere det.

Den største kritikken mot Windows 10 til nå har gått på at de hele tiden samler inn telemetriske data. Dette er målinger som gir Microsoft innblikk i brukervanene dine. Noen av dataene er anonymisert, mens andre kan for eksempel brukes til å vise deg målrettet reklame på nettsider.

Slik begrenser du mengden informasjon du sender fra PC-en din:

 • I den samme Personvern-menyen, gå videre til Tilbakemelding og diagnose. Den finner du nesten nederst i menyen til venstre.
 • Her bør du velge Aldri for valget om Windows-tilbakemelding.
 • Velg Grunnleggende for valget om å sende enhetsdata til Microsoft.
Dette er de to viktigste valgene du gjør for å begrense sporingen.

Dessverre går det ikke an å velge at du ikke skal sende noe enhetsdata til Microsoft, men det er altså en del av prisen du betaler for å bruke Windows 10 gratis.

Hvis du ikke vil at Microsofts programmer skal få vite hvor du bruker PC-en din, kan du også skru av posisjonering. Det gjør du slik:

 • Neste innstilling du kan sjekke er Plassering i menyen til venstre
 • Huk av valget for plassering.
 • Alternativt kan du velge hvilke programmer som skal få tilgang til posisjonen din, på samme måte som på en mobiltelefon.

Skru av Wi-Fi-sensor

En ny funksjon i Windows 10 kalt Wi-Fi-sensor lar deg dele den trådløse tilkoblingen din med kontaktene dine fra Facebook, Outlook og Skype, uten at vedkommende trenger å taste inn passord. Hensikten er nettopp å slippe å dele ut WiFi-passordet ditt, og at gjesten slipper å taste det inn.

Løsningen skal ifølge Microsoft være sikker, og passordet blir aldri vist eller delt i klartekst. Ideen er faktisk å gjøre WiFi-deling tryggere, ved at du aldri trenger å dele passordet ditt med noen. I stedet vil venner automatisk kunne surfe trygt når de kommer hjem til deg. Tjenesten har imidlertid fått mye kritikk, og det er fullt mulig å skru av den nye funksjonen hvis du vil:

 • For å skru av Wi-Fi-sensor, dersom du aktiverte det under installasjonen, må du gå til Innstillinger -> Nettverk og Internett
Se etter dette ikonet under Innstillinger.
 • På førstesiden (Wi-Fi) trykker du på valget som heter Behandle Wi-Fi-innstillinger
 • Her kan du huke av både automatisk tilkobling til åpne mobile trådløssoner og ikke minst valget som heter Koble til nettverk som er delt av vennene mine. Det er alt som skal til for å fjerne Wi-Fi-sensor.

Bruk Lokal konto, ikke Microsoft-konto

En Microsoft-konto er en brukerkonto som lar deg logge på flere av Microsofts tjenester, som Skype, Xbox Live, OneDrive og Outlook. I Windows 10 kan du velge om du vil logge på med denne kontoen for å integrere disse tjenestene, og holde dem synkronisert på tvers av enheter.

Du har valget mellom å bruke Microsoft-kontoen din eller en Lokal konto (Klikk for større bilde).

Sannsynligvis er dette mer praktisk enn skummelt. Men ved å være logget inn hele tiden med kontoen din, vil Microsoft naturligvis kunne spore en del av det du gjør på PC-en din også. Det samme gjelder for øvrig Google-kontoen du logger inn med overalt.

Du kan imidlertid fint klare deg med en Lokal konto på PC-en, og heller logge inn med Microsoft-kontoen i de programmene som krever det. For å bytte fra en Microsoft-kono til en Lokal konto gjør du slik:

 • Gå til Innstillinger -> og velg Logg på med en Lokal konto i stedet
 • Velg et nytt brukernavn og et passord

Har du ikke oppgradert til Windows 10 ennå?
Disse triksene tar deg trygt over til den andre siden »

(Kilder: Windows 10, Ars Technica)

Les også
– Vi selger surfehistorikken din
Les også
Ikke vær redd for å oppgradere til Windows 10
annonse