Til hovedinnhold

– Du betaler grov overpris til Telenor og Telia

Chilimobil mener det bør være frivillig å betale for fri databruk når du er i utlandet.

Kurt Lekanger, Tek.no / montasje

For et par uker siden annonserte Telenor nye abonnementer hvor du kunne bruke datapakken din i EU og EØS-området, uten at det skulle koste ekstra – riktignok med en reduksjon i datapakken for de billigste abonnementene. Rett etterpå kom Telia etter med et tilsvarende tilbud.

Lars Ryen Mill i Chilimobil.
Chilimobil

Mobilselskapet Chilimobil slår nå tilbake, og mener Telenor og Telia tvinger kundene sine til å betale for andres utenlandsbruk.

– Norske mobilabonnenter betaler allerede en grov overpris til gigantene Telenor og Telia, eller til underbrukene Djuice, Talkmore, One Call eller Chess. Når disse to statseide monopolistene nå presenterer det som i realiteten er en snaubarbering av datamengde og en tvangsbetaling av andres bruk som en gladnyhet, har de kastet alle hemninger, sier CEO Lars Ryen Mill i Chilimobil i en pressemelding.

Frivillig Europapakke

Som et svar til Telenor og Telia lanserer Chilimobil en pakke som de hevder er landets billigste, og hvor man i tillegg kan kjøpe inkludert bruk i EU/EØS for 50 kroner ekstra. Selskapet kaller dette for en «frivillig Europafordel».

– Vi mener at man kun skal betale billig for utenlands bruk de dagene man faktisk er i utlandet. De fleste av oss er tross alt hjemme langt flere dager enn vi er på reise eller ferie utenlands, og disse dagene mener vi det er helt urimelig at man skal betale for andres utenlands forbruk, sier Ryen Mill.

Chilimobil melder at du for 249 kroner i måneden får 5 GB data hos dem, men bare 0,5 GB hos Telenor – selv om du med Chilimobil også bruker det samme mobilnettet, altså Telenor sitt.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
Inside Telecom Bilde: Inside Telecom

Men informasjonssjef Anders Krokan i Telenor er ikke enig i at de leverer ti ganger så mye data for pengene.

– Chilimobil tar for eksempel 239 kroner for 2 GB og EU-roaming. Telenor tar 299 for samme mengde. Da får man i tillegg hos Telenor ubegrenset MinSky, tilgang til et høykompetent kundeservice mange flere av døgnets timer, tilgang til hjelp og service i noen tusen forhandlere, og mulighet til et godt tilbud på mobil på toppen av det hele. Bare for å nevne noe. De fleste ser heldigvis at dette er verdt en femtilapp per måned, sier Krokan til Tek.no.

I likhet med Telenor, mener også Telia at det å inkludere fri databruk i EU til alle er den rette veien å gå.

– Vi registrerer at Chilimobil ønsker å ta seg ekstra betalt for at deres kunder skal få lik pris i EU/EØS som hjemme i Norge. I Telia inkluderer vi, som eneste aktør i Norge, lik pris i EU/EØS for de aller fleste av våre eksisterende kunder på deres abonnement uten noen ekstra kostnad, og vi gjør kun en liten justering på det minste abonnementet for nye kunder, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia.

Hvilket abonnement er egentlig billigst?

Vi har sjekket abonnementene til Chilimobil for å se om de er så billige som de vil ha det til, og det viser seg at de har ordene i behold for i hvert fall noen av abonnementene. Basis-abonnementet til 69 kroner for 250 MB datapakke er 10 kroner billigere enn nestemann på listen, Telipol.

Med 2 GB datapakke blir imidlertid Chilimobil slått med elleve kroner av ICE Mobil, hvor du betaler 178 kroner – mot 189 hos Chilimobil. Billigste Telenor-selskap er Talkmore på fjerde plass, mens du må ned på 7. plass før du finner billigste Telia-selskap – som er Chess. På større datapakker er imidlertid Chilimobil billigst.

Du kan selv sjekke prisene i vår Billigste mobilabonnement-kalkulator her.

Kalkulatoren finn nylig et offentlig kvalitetsstempel:
Billigste mobilabonnement-kalkulatoren er godkjent av Nkom »

annonse