Samsung snart i gang med produksjon av ny OLED-teknologi

Skalerer ned LCD-produksjonen i Korea.

Samsung har så langt brukt LCD-skjermer med såkalt QLED-teknologi i sine største skjermer, mens OLED-skjermene har blitt forbeholdt mobiltelefoner og nettbrett. Nå skal Samsungs skjermdivisjon være klar til å kutte i LCD-produksjonen for å forberede produksjon av nye OLED-paneler med Quantum Dot-teknologien (QD) fra LCD-skjermene.

Det er Korea Herald som melder om strategiendringen som de skal ha fått vite om fra insidere i bransjen. Samsung har ikke selv bekreftet at de skalerer ned LCD-produksjonen, men sjefen for Samsung display har sagt at de gjør klar for lansering av QD-OLED i nær fremtid.

Skrur av LCD-produksjon

Selskapet skal ha skrudd av en produksjonslinje med kapasitet på 90.000 LCD-paneler i måneden, og skal være klare til å dempe en annen produksjonslinje med 30.000 paneler i måneden. Ifølge Korea Herald skal produksjonen av LCD-paneler i hjemlandet ha vært på 250.000 paneler i måneden.

Planen skal være å bruke den frigjorte kapasiteten til nye produksjonslinjer for QD-OLED. Og det skal være TV-er som står først i kø for den nye teknologien, før

Samsungs QD-OLED-paneler skal bestå av blå OLED-dioder med Quantum Dot-partikler foran. Partiklenes oppgave er å skifte farge på lyset som sendes fra diodene til de tradisjonelle fargene vi kjenner i skjermteknologi; rødt, grønt og blått.

Kommer først til TV-er

Skjermer med disse såkalte kvantepartiklene skal være både mer strømsnille, mer effektive og med bedre kontroll på fargene enn tradisjonelle LCD-skjermer. QD-OLED-skjermene er altså ventet å bli en kombinasjon av de to teknologiene.

I dag er Samsung verdensledende på OLED-skjermer til mobiltelefoner, med sine Super AMOLED- og Dynamic AMOLED-teknologier. Det er Samsungs skjermer du finner i Apples nyere iPhoner, og i en rekke andre produkter fra ulike produsenter.

Men det antas altså at det ikke er denne teknologien som skal byttes ut i første omgang, men snarere at det er snakk om en hybrid av OLED-teknologi og dagens LCD-skjermer for TV-er. I dag har ikke Samsung OLED-baserte TV-er i det hele tatt, og de har tidligere sagt at OLED ikke er del av deres TV-fremtid.

De nye QD-OLED-skjermene er ikke den eneste nye skjermteknologien Samsung jobber med.

Micro LED er også på vei

Selskapet viste for første gang frem sin The Wall-skjerm under CES i januar i fjor. Den nye modulære skjermløsningen er basert på såkalt Micro LED. En løsning der de organiske diodene i OLED-panelene er byttet ut med vanlige, miniatyriserte dioder.

Micro LED-skjermene unngår noen klassiske problemer OLED-skjermene har. Det er betydelig mindre fare for at skjermene skal brenne fast bilder, og der OLED-piksler har en tendens til å avta i lysstyrke gjennom sin levetid skal vanlige LED-lamper kunne lyse svært lenge uten merkbar forringelse.

Foreløpig er det ikke lansert tradisjonelle TV-skjermer basert på Micro LED-teknologi, men også dette er en teknologi vi har ventet ganske lenge på, og når teknologien allerede har havnet i ett produkt virker det som om full kommersialisering kan være ganske nært forestående.

Les også
Samsung-sjef: – Vi utvikler teknologi for å klargjøre TV-er med QD-OLED
Les også
Samsung med 75-tommers micro-LED neste år
Les også
Slik vil LG at TV-fremtiden din skal være
Les også
– Samsung starter med Micro-LED 
Les også
Nå skal LG gjøre OLED til allemannseie
Les også
Kinesisk selskap har laget en «ekte» QLED-skjerm
Les også
Hva blir den neste store TV-teknologien?
annonse