Nyhet

Samsung fant ikke barnearbeid

Men arbeidsforholdene er elendige.

Mobilprodusenter har med jevne mellomrom fått kritikk for arbeidsforholdene ved fabrikkene de benytter, og nylig ble Samsung beskyldt for å benytte en underleverandør som skal ha benyttet barnearbeid. China Labor Watch – det kinesiske arbeidstilsynet – sa forrige måned at sju barn under 16 år skal ha jobbet ved fabrikken til underleverandøren HEG Electronics, som produserer mobiltelefoner for Samsung.

Fabrikken skal ha benyttet seg av elever som er utplassert for yrkesskoler. Men ifølge kinesisk lov har man ikke anledning til å benytte seg av elever under 16 år.

Ingen tegn på barnearbeid

Samsung varslet i dag at et team på 30 ansatte fra selskapet har besøkt den aktuelle fabrikken og gjennomført kontroller. I tillegg til at identiteten på ansatte er kontrollert, har Samsung også gått gjennom dokumenter fra personalavdelingen og intervjuet studenter som har arbeidet ved fabrikken.

Ifølge Samsung har det ikke vært mulig å finne spor etter barnearbeid ved fabrikken. Alle som var mellom 16 og 18 år var lærlinger eller utplassert fra yrkesskoler, noe som er tillatt ifølge loven.

Li Quiang ved China Labor Watch hevder imidlertid i en e-post til Bloomberg at mange av barnearbeiderne brukte falsk legitimasjon, og at HEG må ha flyttet dem før inspektørene til Samsung ankom fabrikken.

Stor gjennomtrekk av arbeidere ved fabrikken skal også ha gjort det vanskelig å gjennomføre inspeksjonene. Gjennomtrekken skal være på hele 30 prosent i måneden.

Dårlige arbeidsforhold

Men selv om inspektørene ikke fant barnearbeid, var det mange kritikkverdige forhold ved fabrikken.

Fabrikken skal ha hatt svært utstrakt bruk av overtid, i mange tilfeller mer enn den lovlige grensen på ni timer i uken. Forsentkomming og fravær blir bøtelagt, selv om det er utover den lovlige grensen for overtidsarbeid.

I tillegg skal helse- og sikkerhetstiltakene ved fabrikken være mangelfulle.

Samsung krever nå at HEG med umiddelbar virkning forbedrer arbeidsforholdene ved fabrikken.

Les også: 91 barn jobbet for Apple

Kilde: Bloomberg

Les også
iPhone lages av 13-åringer
Les også
iPhone-arbeidere nektes å begå selvmord
Les også
91 barn jobbet for Apple
Les også
Barn arbeider for Telenor
annonse