Til hovedinnhold

Slik er iPhone 5

Apples nye mobil får større skjerm og blir dobbelt så rask.

Apple

Spesifikasjoner

Størrelse: 123,8 x 58,5 x 7,6 mm
Vekt: 112 gram
Skjerm: 4,0 tommer IPS TFT LCD, kapasitiv, 640 x 1136 punkter (326 punkter per tomme)
Operativsystem: iOS 6
Kamera: 8 megapiksler hovedkamera, frontkamera på 1,3 megapiksler
Maskinvare: Apple A6
Minne: 16, 32 eller 64 GB lagring, 1 GB RAM
Minnekort: Nei
Teknologi: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, GPS,
Batteri: 225 timer standby, 8 timer tale (3G)
Pris og tilgjengelighet: I Norge 28. september. Pris i USA: 16 GB 199 dollar, 32 GB 299 dollar, 64 GB 399 dollar .

Apple-sjef Tim Cook lanserte onsdag kveld Apples nye iPhone – som ikke uventet fikk navnet iPhone 5.

Telefonen er laget i glass og aluminium, og er med en tykkelse på 7,6 millimeter 18 prosent tynnere enn forgjengeren. Vekten på 112 gram gjør at telefonen er 20 prosent lettere enn iPhone 4S, og den tynneste og letteste telefonen Apple har laget noensinne.

Firetommers skjerm

Den nye telefonen har som mange allerede hadde spekulert i, en fire tommer stor skjerm. Skjermen har en oppløsning på 1136 x 640 punkter, som betyr at skjermen i praksis har blitt forlenget slik at den nå har et 16:9-format – samme format som typisk brukes til film.

Den ekstra lengden til skjermen gjør at Apple har funnet plass til en femte rad med app-ikoner på skjermen. Apples egen medfølgende programvare er også oppdatert så den skal se bedre ut på den nye skjermen.

iPhone 5 vil komme i både hvitt og svart.

Cook fortalte at størrelsen på skjermen var valgt nettopp for at telefonen skulle ligge godt i hånden.

En annen nyhet med den nye skjermen er at berøringsteknologien er integrert i selve skjermpanelet, noe som har gjort det mulig å gjøre skjermen tynnere.

Raskere prosessor og grafikk

iPhone 5 benytter Apples nye A6-brikke, som inneholder en prosessor som ifølge Apple skal være dobbelt så rask som den som benyttes i A5-brikken som sitter i iPhone 4S. Grafikken skal være dobbelt så rask, noe Cook valgte å illustrere ved å vise frem spillet Real Racing 3.

Kamera med panoramafunksjon

Kameraet i iPhone 5 har en oppløsning på 8 megapiksler, og takket være bedre bildebehandling i telefonen skal det gå opptil 40 prosent raskere å ta bilder. I tillegg skal kameraet fungere enda bedre i dårlig lys.

En nyhet er at kameraet nå har fått en funksjon for å lage panoramabilder.

Ny ladeplugg

Ryktene om at iPhone 5 skulle få en ny ladeplugg viste seg også å stemme.

Ladepluggen har fått navnet Lightning Dock Connector, og er 80 prosent mindre enn pluggen som brukes i iPhone 4S. Det betyr at du må bruke adapter for å bruke iPhone 5 med for eksempel høyttalerdokkinger. Men dette kommer selvfølgelig også fra Apple.

Batteritiden i nye iPhone er for øvrig blitt bedre enn forgjengeren. Nå skal du kunne snakke i 8 timer over 3G, surfe i 8 timer, eller la telefonen ligge i "standby" i 225 timer.

4G-støtte - men ikke i Norge

Apple gjorde et stort poeng ut av at iPhone 5 kommer med støtte for LTE – populært kalt 4G. Men dette vil ikke komme til Norge, såvidt vi kan se ut av den informasjonen Apple har kommet med.

Telefonen kjører den nyeste versjonen av Apples mobiloperativsystem, iOS 6. Blant de nye funksjonene i iOS 6 er et nytt kartprogram med 3D-satellittbilder hvor du har mulighet til å "fly rundt" bygninger. Andre nyheter er bedre integrasjon med både Facebook og Twitter.

Du kan lese mer om hva som er nytt i iOS 6 her.

iPhone 5 kommer til Norge den 28. september.

Følg vår liveblogg fra lanseringen her

annonse