Nyhet

Sjørøveri i norske fjorder

Du trenger ikke forlate Norge for å betale priser som får mobildata i EU til å fortone seg som en rimelig fornøyelse.Det holder lenge at du går om bord på danskebåten eller Kiel-ferga.

Eller Hurtigruta, for den sakens skyld. For på disse båtene er det verken Netcom eller Telenor som leverer mobilnettet. Det er det MCP som gjør, og MCP tar seg svært godt betalt for sine tjenester.

Det er selvsagt en grunn til at disse båtene har sine egne mobilnett. Det sikrer nemlig at du har mobildekning, også når du befinner deg langt ute på havet. At prisen er stiv har også sin forklaring. MCP benytter satellittkommunikasjon mellom båtene og nettverkene på land. I forhold til kostnadene rundt dette er prisene antakelig nokså riktige.

Så hva er det da som får oss til å lange ut mot MCP? Vel, de gjør det unødvendig dyrt å være norsk båtpassasjer ved å hindre tilgang til lokale nett der disse er tilgjengelige.

Colorline har to båter som går i rute mellom Kiel og Oslo. På den ene har Telenor fått sette opp en antenner som sikrer god dekning inne på båten Dermed er det mulig å bruke mobiltelefonen i hjemmenettet ut hele Oslofjorden, og til om lag 20 minutter etter at Færder er passert. Deretter kobles du over på nettet til MCP.

Kielfergen kunne hatt landbasert mobildekning på det aller meste av strekningen mellom Oslo og Kiel. Det er bare et kort strekk på ruten der slik dekning ikke finnes. Dette strekket passeres for øvrig midt på natten, når de fleste av passasjerene sover.

Du kan riktig nok være heldig å få kontakt med landbaserte nett langs ruten, men det skjer helst om du tar deg ut på åpent dekk.

Hurtigruta har montert MCP-nett på alle sine båter. Her har imidlertid Telenor fått til en avtale som gjør at deres kunder stenger MCP ute, og støtter seg på Telenors nett langs hele ruten. Nordmenn i Norge skal slippe å betale blodpris for satellittelefoni, når det allikevel finnes landbaserte mobilnett. Men ikke alle operatører har en slik avtale.

Det synes unektelig urimelig å måtte betale 112 kroner for å laste ned 1 MB med data i MCPs nett, når du befinner deg langt inne i Oslofjorden. Det må du nemlig, om du ikke er våken og sjekker at du faktisk er i hjemmenettverket.

Les også
Knøttliten satellitt-mobil
Les også
Telenor innfrir varslingskrav
Les også
Andre kan se hvem du ringer og SMS-er
annonse