Til hovedinnhold

Ikke kjøp iPad-abonnement

Apple iPadSamsung Galaxy Tab og andre nettbrett troner på toppen av mange ønskelister denne julen, og det med god grunn. Nettbrett er rett og slett en dritkul dings.

Alle nettbrett har Wi-Fi-støtte og da kan du surfe gratis via et trådløst nett - for eksempel hjemme i stua eller på jobben. Men ønsker du å ha internett når du er på farten ellers trenger du å koble deg opp via mobilnettet. Da må du også betale for datatrafikken som genereres.

Vi har sett nærmere på løsningene som finnes for deg som bruker nettbrett.
Trenger du ekstra abonnement?
Svaret er at de færreste trenger å ha et eget abonnement til nettbrett-bruk.
Med dagens pakkeprisabonnementer og datapakker som tilleggstjenester kan det heller lønne seg å koble nettbrettet til internett via mobiltelefonen.

"Tethering" - Stort sett billigst

Dersom du har en mobiltelefon som støtter såkalt "tethering" kan du surfe på nettbrettet via mobilens 3G-tilkobling.

Dette fungerer slik at mobilen opptrer som en router ("mobilt tilgangspunkt") som du kan koble nettbrettet til for å få internettilgang - omtrent som du ville gjort hjemme i stua med et trådløst nett. Du bør sette passord på dette nettverket slik at ikke andre kan koble seg på. Alle som er pålogget mobilens router surfer nemlig på mobilens abonnement.

Dermed betaler du ikke noe ekstra for å surfe på netbrettet, om du har fast datapris på mobilen. Den eneste ulempen er at du risikerer å nå strupegrensen raskere.
Sjekk strupegrensen på ditt abonnement

Denne løsningen er imidlertid ikke å anbefale dersom du ikke har en stor mengde data inkludert i mobilabonnementet ditt, og frarådes sterkt dersom du betaler en løpende pris per megabyte.

Dersom du primært vil bruke nettbrettet der du har tilgang til trådløst nett, kan dette være en fin løsning for deg som trenger 3G-tilkobling en gang i blant. Det kan også være en gunstig løsning dersom du har en stor datamengde inkludert i mobilabonnementet ditt.

Tethering støttes blant annet av de fleste Android-mobiler og nyere Nokia-mobiler, men ikke på iPhone 4 - fordi internett-delingen skjer via Bluetooth i stedet for Wi-Fi, og det støttes ikke av blant annet iPad.

Ringepriser: Finn abonnementet som passer for deg (inkl. datapakker)

Tvilling-SIM - Billig og praktisk

En annen måte å bruke ditt eksisterende mobilabonnement er å skaffe deg et tvilling-SIM. Det vil si at du får to SIM-kort som hører til det samme mobilabonnementet. De fleste operatører tilbyr denne løsningen til en månedspris på rundt 20-25 kroner, samt evt. etableringsgebyr. Det som er viktig er at operatøren gir deg et tvillingkort som kun er beregnet på data ("data-SIM").

Har du et abonnement med mye datatrafikk inkludert - eller en ekstra datapakke - kan dette være en god løsning. Med tvilling-SIM slipper du å koble opp via mobilen hver gang du skal på nettet, men ellers fungerer det i praksis likt som med tethering - altså at du bruker det samme abonnementet både på mobilen og nettbrettet.

Hvis du har en mobil som ikke støtter tethering, eller foretrekker å ha et SIM-kort sittende permanent i nettbrettet, kan dette være en god løsning. Dersom du har et bedriftsabonnement med inkludert datapakke kan det være arbeidsgiveren din går med på å gi deg et tvilling-SIM som du kan bruke i nettbrettet.
 

Mobilt bredbånd - best for storbrukeren

For svært ivrige nettbrett-brukere kan det være en idé å ha et eget dataabonnement. Da unngår du å spise opp megabytene du ellers bruker til surfing på mobilen.

For kort tid siden sjekket vi hvordan prisene på mobilt bredbånd er for øyeblikket, og konkluderte med at finnes gode abonnementer for alle typer bruk.

Les mer: Slik surfer du billigst

Det er nok likevel storbrukerne som har mest å tjene på å velge et separat abonnement til nettbrettbruk.

Operatørenes nettbrett-abonnementer - bare lønnsomt unntaksvis

Fordi ringemønstre er så forskjellig er det ikke sikkert at akkurat du er tjent med å ha et mobilabonnement som inkluderer en haug av megabytes - eller en datapakke. Dette kan for eksempel gjelde Tele2 Sheriff- eller Ludo Terningkast 6-kunder, som har et lavt forbruk. I en slik situasjon kan egne nettbrett-abonnementer være gunstig.
Telenor har lansert to abonnementer som er spesielt beregnet for nettbrett. SurfPad M gir deg 750 MB til 99 kr per måned, mens SurfPad L gir deg 3 GB for 199 kr måneden. Hastigheten strupes når du når den inkluderte mengden. I utgangspunktet er dette ganske gunstige priser i forhold til datamengden, men hvis du velger tethering-løsningen vil du nok få like mange MB - eller fler - til en rimeligere pris hos enkelte operatører.
Network Norway har også lansert et iPad-abonnement der du betaler i forhold til hvor mye datatrafikk du bruker per måned. Dette kan for eksempel være en god løsning dersom nettbrett-bruken varierer kraftig fra måned til måned.

De aller fleste operatørene tilbyr enten datapakker som tilleggstjeneste, eller pakkeprisabonnementer som inkluderer mye data. For eksempel lanserte One Call i går abonnementer med både en og to gigabyte i pakken, mens med Chess OnFlex får du "fri bruk" av data for 125 kr per måned frem til mars neste år.

I tillegg kjører flere operatører kampanjer som varer frem til påske, der du får all mobilbruk - inklusive datatrafikk - for en månedspris på 199 kroner.

NetCom tilbyr nettbrett-brukerne abonnementet iConnect, der du får inntil 5 GB for 249 kroner per måned. Ser vi bort fra kampanjetilbudene som bare varer frem til april, kan dette være en gunstig løsning for storbrukere.
Sulten på nye apps?
Her er 15 iPad-apps du må ha

annonse