Tek.no

Nyhet

Geoblokkering av innhold vil fortsette – EU-parlamentet stemte ned forslag om å forby det

Men saken er ikke endelig avgjort.

Montasje: Colourbox/Netflix/Tek.no
15 Des 2017 11:00

«Dette innholdet er ikke tilgjengelig utenfor Norge» er en advarsel du sikkert har møtt på om du har forsøkt å se enkelte typer innhold for eksempel i NRKs nettspiller i utlandet.

Dette vil EU-kommisjonen bli kvitt, og har foreslått å gjøre hele EU til et enkelt digitalt marked. Det vil i praksis bety at TV-rettigheter forhandles for hele EU av gangen, (såkalt Digital Single Market) og at du ville kunne se alt innholdet i NRKs nettspiller eller alt det norske innholdet i Netflix også når du er på tur i et EU-land.

Europaparlamentet har nå stemt mot dette forslaget, skriver Variety. Det såkalte Sat Cab-forslaget ble nedstemt med 344 mot 264 stemmer.

Ikke endelig

Europaparlamentets innstilling er imidlertid bare et steg på veien mot et eventuelt vedtak. Den europeiske kringkastingsunionen EBU sier de er skuffet over resultatet.

– Sat Cab-reguleringen skulle opprinnelig forbedre sirkulasjonen av innhold i Europa og gi både forbrukere og Europas audiovisuelle sektor fordelene av et digitalt enkelt marked. Dagens avstemning går mot disse intensjonene, og opprettholder et fragmentert europeisk audiovisuelt marked og sier nei til muligheten for forbedret tilgang til europeisk kultur for innbyggerne, sier EBUs Nicola Frank i en melding.

Hun legger til at behandlingen av denne saken ikke er over.

– Vi håper at kommende milepæler i adopsjonen av denne reguleringen vil gi et bedre utfall, sier Frank.

Et mulig utfall er at film og tv fritas fra et eventuelt forbud mot geoblokking, og parlamentet har allerede stilt seg positive til å gjøre rettighetsforhandlinger enklere for TV- og radionyheter på nett.

Dette skal tas opp på nytt neste år, ifølge Variety. EUs ministerråd møtes allerede fredag for å diskutere saken. Det er imidlertid ikke sannsynlig at de gjør et endelig vedtak allerede nå.

EU-kommisjonen: – Skuffende

Juridisk direktør i NRK, Olav A. Nyhus, sa til Tek.no tidligere i år at NRK er interessert i å gjøre mest mulig av eget innhold tilgjengelig også for nordmenn i utlandet, men at opphavsrett er et komplisert spørsmål.

– Spesielt er sportsrettigheter og innkjøpte programserier utfordrende rettighetsmessig, men dette har vi jobbet lenge med, og det arbeidet fortsetter uavhengig av det nye EU-regelverket. NRKs intensjon er å gjøre mest mulig av innholdet vårt tilgjengelig, sa Nyhus.

EU-kommisjonens sjef for Digital Single Market, Andrus Ansip, tvitret i etterkant av EU-parlamentets avstemning at resultatet var skuffende både for folk, innholdsskapere og kulturelt mangfold.

Han skrev at EU-kommisjonen ville fortsette å jobbe for forslaget.

annonse

Les også