Tek.no

Nyhet

Ny toppmodell har «røntgenbilde»-funksjon

OnePlus 8 kan se gjennom plast og klær.

Hva har han under t-skjorta? Åja, en iPhone-boks!
Unbox Therapy/skjermdump fra YouTube/montasje
15 Mai 2020 16:00

Det er mye rar og ny funksjonalitet i mobiler for tiden, fra zoom-kameraer som kan forstørre opptil 100 ganger til mobiler som kan lade... andre mobiler. Men ifølge The Verge er det en helt ekstraordinær funksjon som har blitt mer eller mindre oppdaget tilfeldig på OnePlus’ flaggskip OnePlus 8 Pro. Telefonen kan nemlig ta «røntgenbilder» av objekter, og se tvers gjennom klær (!) og plast.

Grunnen til at dette fungerer, er at telefonen har et eget infrarødt kamera på baksiden, som klarer å «se» gjennom ulike materialer. Det er altså ikke snakk om faktiske røntgenstråler, men infrarødt lys.

Informasjon fra dette kameraet kan du bruke dersom du velger fotofilteret «Photochrom», og gitt riktige lysforhold vil du se tvers gjennom ulike flater.

Vi prøvde selv ut dette og kan bekrefte at det fungerer, men også at det krever store mengder lys for å fungere. Det fungerer dessuten utelukkende med svarte objekter, slik som Apple TV-boksen du kan se i videoen under:

Kan være etisk problematisk

Det store spørsmålet her er selvsagt det faktum at det infrarøde kameraet faktisk kan se gjennom klær. Uten å måtte spesifisere nærmere bør det være relativt enkelt å tenke seg til at dette lett vil kunne misbrukes. Og vil OnePlus da oppdatere telefonen slik at kameraet ikke vil kunne anvendes slik?

Ett er i alle fall sikkert: alle OnePlus 8 Pro-telefoner kan i skrivende stund gjøre dette. Dersom du har en slik telefon og en svart plastboks (eller en svart t-skjorte) kan du altså enkelt teste det ut selv for moro skyld.

Eller, alternativt, om du enten ikke kan eller ikke gidder, så har også Unbox Therapy laget en nokså detaljert video som viser hvordan kameraet fungerer på klær. Og for å sitere videoskaperen selv: «Wow, dette er imponerende teknologi! Men kan det se gjennom klær?»:

annonse

Les også