Nyhet

Frankrike ber Apple fjerne bluetooth-sperre som hindrer coronasporing

Den norske Smittestopp-appen bruker en kombinasjon av bluetooth og GPS, delvis på grunn av Apples sperre mot bluetooth kjørende i bakgrunnen.

Frankrike ber Apple om å fjerne sperringen i iOS som gjør at apper som benytter bluetooth ikke kan kjøre i bakgrunnen.

Sperren står i veien for hvordan Frankrike ønsker å bygge sin coronasporingsapp, sier digitalminister Cedric O til Bloomberg.

– Sentral lagring kan kompensere

Apples bluetooth-sperre – som ifølge Bloomberg blokkerer for at apper kan kjøre i bakgrunnen om dataene som sendes flyttes ut av enheten – er også grunnen til at den norske Smittestopp-appen benytter seg av en kombinasjon av bluetooth og GPS.

Den løsningen har fått kritikk for personvernutfordringene ved at dataene lagres i en sentral database, noe som ikke hadde vært nødvendig ved en ren bluetooth-basert løsning.

– For noen telefontyper er det vanskeligere å vekke appen når skjermen er låst. Bruk av lokasjonsdata og sentral lagring kan kompensere for noe av dette. Andre telefoner kan for eksempel oppdage den telefonen som ikke våkner og rapportere inn kontakten på vegne av begge brukerne. For noen telefontyper er lokasjonskvaliteten så god at vi kan se nærkontakt utendørs basert på GPS, og dette er noe vi ønsker å teste ut i valideringsfasen. Vi jobber med andre land og leverandører for å finne gode løsninger på dette problemet som ikke tapper batteriet mer enn nødvendig. fortalte Folkehelseinstituttet til Tek.no på e-post fredag.

– Ingen fremgang

Den franske digitalministeren Cedric O vil ha Apple til å endre operativsystemet sitt.

Den franske digitalministeren sier til Bloomberg at de ønsker at Apple skal fjerne den tekniske barrieren, slik at de kan utvikle en felleseuropeisk sporingsløsning som er koblet til helsesystemet.

Europeiske ministre har diskutert saken med Apple, men uten å oppnå noen fremgang, sier han. Overfor Bloomberg henviser Apple til sitt partnerskap med Google, hvor de to gigantselskapene nylig meldte at de ville utvikle et såkalt API - et programmeringsgrensesnitt - for å sørge for at iOS- og Android-enheter kan snakke sammen over bluetooth.

Det er ventet at dette vil kunne gi en løsning på utfordringen med Apples bluetooth-sperre, men API-et skal ikke lanseres før i midten av mai.

Frankrike har som mål å lansere sporingsappen 11. mai, samtidig som de har planlagt å lette på bevegelsesrestriksjonene som ble innført i mars.

Les også
60 prosent sier de har lastet ned smitteappen
annonse