Nyhet

Mercedes-Benz’ elleville nye konseptbil er inspirert av filmen Avatar

Mercedes-Benz «Vision AVTR» er Mercedes-Benz konsept for en bærekraftig fremtidsbil inspirert av Avatar-filmene.

Las Vegas / Tek.no: Vision AVTR er navnet på Mercedes-Benz nye konseptbil, som er utviklet i et partnerskap med Avatar-filmene og Avatar-skaper James Cameron.

Vi er vant til at show- og konseptbiler i stadig større grad er kreative tolkninger av hva en bil kan og skal være, men denne gang har nok Mercedes-Benz tatt dette til et helt nytt nivå.

Konseptbilen har en rekke særegenheter, som for eksempel flappene bak og de sfæriske hjulene.

Batteri helt uten skumle og sjeldne materialer

Bilen er ment å være Mercedes-Benz’ visjon for en bærekraftig bilfremtid, og bruker blant annet det produsenten kaller en «revolusjonerende batteriteknologi» med en grafénbasert cellekjemi helt uten sjeldne jordmetaller.

Hele batteriet skal attpåtil være kompostérbart, og skal gjøre bilen helt uavhengig av fossile ressurser.

– Dette kan være et stykke unna, men det er uansett målet vårt, sa Daimler-sjef Ola Kallenius fra scenen i Las Vegas denne uken.

Selvkjørende

Mercedes-Benz kaller det en «zero impact car», og siden dette er en konseptbil anno 2020 er den selvfølgelig fullstendig selvkjørende – om du ønsker det. Du kan også kjøre bilen selv ved å plassere hånda i midtkonsollen.

Selve spaken har tre nivåer – i autonom tilstand vil den være skjult, mens halvveis opp vil du kun styre hastigheten på bilen. Helt oppe har du full kontroll over både hastighet og styring.

Kurvet skjerm, ikke noe ratt. Bilen kan kjøre seg selv, men du kan også styre via spaken i midten.

Med hånda på styrespaken vil både spaken og setet kunne vibrere i takt med pustingen din, slik at «mann og bil kan bli ett», slik Mercedes-Benz beskriver det.

Den store kurvede skjermen vil normalt vise hva som skjer utenfor bilen, som jo er nødvendig siden du i praksis så vidt ser ut av frontruta fra de ganske bakoverlente setene, men vil også blant annet kunne vise bilder fra Avatar-verdenen Pandora eller en videofeed av barna i baksetet.

For å utføre kommandoer løfter du bare hånden, og så vil grensesnittet dukke opp på baksiden av den. Så trenger du bare å veive for å få det som du vil.

Baksetet er selvfølgelig ikke mindre futuristisk.

700 kilometer rekkevidde

Bilen har fire motorer, en ved hvert hjul (altså ikke i hjulene), og total motorkraft skal være på over 350 kilowatt , snaue 476 hestekrefter. Batteriet er på «rundt 110 kilowattimer», og skal ha en energitetthet på voldsomme 1200 Wh/liter. Det er rundt 50 prosent mer enn i Teslas battericeller. Det skal gi en rekkevidde på over 700 kilometer.

Batteriet skal også kunne fullades på skarve 15 minutter, som jo betyr at det vil kunne lade med rundt 450 kW effekt. Den vil også kunne kjøre diagonalt i rundt 30 graders vinkel, ikke bare frem og tilbake.

På setene har Mercedes-Benz brukt såkalt Dinamica-skinn, en slags mikrofiber-variant som skal føles ut som skinn, men er vegansk. Resten av interiøret er stort sett kledt i resirkulerte plastmaterialer. Utvendig har bilen 33 små flapper som skal gi et reptilaktig uttrykk, og disse vil også kunne brukes til å kommunisere med utsiden.

Om vi skal spå er det nok ganske mange år til vi får se noe som kan minne om Avtr-konseptet, men det er uansett en forsmak på hvordan Mercedes-Benz ser for seg at fremtiden kan være – bærekraftig, selvkjørende og ikke minst fylt med en aldri så liten dose galskap.

annonse