Nyhet

Du kan spille på PlayStation 5 med PS4-kontrollere

...men det er én stor hake.

Slik ser den nye PlayStation 5-kontrolleren ut.

Sony er ventet å rulle ut sin nyeste generasjon konsoll, PlayStation 5, mot slutten av inneværende år. Etter avdukingen i juni har det imidlertid blitt stilt mange spørsmål, og ett av disse spørsmålene har vært om de gamle PlayStation 4-kontrollerne vil fungere med PlayStation 5. Og i dag avslørte Sony svaret på sin egen blogg: ja.

Men.

Og dette er et stort «men»: de vil ikke fungere med PlayStation 5-spill. Dette kan brått høres veldig forvirrende ut, men det virker rimelig enkelt. Du vil kunne bruke PlayStation 4-kontrollere, både Sonys standardkontrollere og tredjepartskontrollere, med spill som regnes som PlayStation 4-spill.

Dersom et spill regnes som et PlayStation 5-spill, vil du måtte bruke en PlayStation 5-kontroller. Her vil det nok helt utvilsomt bli noen grensetilfeller, om et spill er utgitt i både PlayStation 5 «remastered»-versjon og som en PlayStation 4-versjon, og det høres unektelig litt forvirrende ut.

Sony PlayStation 5
Sony PlayStation 5
Dette er PlayStation 4-kontrolleren.

Dette er det Sony selv sier om saken: «Vi mener at PlayStation 5-spill bør dra nytte av de nye egenskapene og funksjonaliteten innebygget i platformen, og dét inkluderer den funksjonaliteten i den nye DualSense-kontrolleren [PlayStation 5-kontrolleren, red. anm.]»

Betydelige teknologiske forskjeller på kontrollerne

Den nye konsollen er hvit og sort, akkurat som kontrolleren.

Det er da også noen helt nye egenskaper ved den nye kontrolleren. Eksempelvis er det en ny funksjon i skytespakene bak på kontrolleren, som vil gi tilbakemelding avhengig av hva du gjør. Om du for eksempel drar en buestreng i spillet, vil spakene kunne gi tilsvarende haptisk tilbakemelding.

Sony har også erstattet «Share»-knappen med en «Create»-knapp, men nøyaktig hva dette innebærer er så langt ikke fullstendig avklart. Kanskje direkteopplasting av klipp fra spillet til en YouTube-kanal, eksempelvis?

En annen nyhet er at kontrolleren har egne, innebygde mikrofoner, så du faktisk kan snakke med lagkamerater uten å ha på et hodesett (selv om Sony selv også medgir at et hodesett nok er å foretrekke).

Så det er altså noen tydelige forskjeller på ny og gammel kontroll, og nye spill vil nok dra nytte av flere av de nye tingene i PlayStation 5-kontrolleren. Men det er unektelig også duket for litt forvirring her. Ikke minst på ladekabelfronten; PlayStation 4-kontrolleren benytter Micro-USB; PlayStation 5-kontrolleren bruker USB Type-C.

Både PlayStation 5 og kontrolleren har per nå blitt vist frem i all sin prakt; du kan lese mer her.

Les også
Xbox-sjef i eksklusivt intervju: – Xbox Series X er kraftigere enn spesifikasjonene sier
annonse