Tek.no

Nyhet

Apple bekrefter iPhone-forsinkelse

Årets iPhoner kommer noen uker senere enn vanlig. Nå har Apple også bekreftet ryktene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
31 Juli 2020 08:01

De siste par månedene har det gått mange rykter om Apples iPhone-lansering nå i høst. Nå bekrefter Apple det mange har fundert på den siste tiden; årets iPhone-lansering blir utsatt.

Apples økonomisjef Luca Maestri delte nyheten da Apple oppga de økonomiske detaljene for tredje kvartal. Forsinkelsen skal ifølge Tech Crunch bety at årets iPhoner ikke kommer i september, som vanlig, men i stedet blir tilgjengelige noen uker senere.

Pandemitrøbbel?

Hva som er årsaken til utsettelsen skal Apple ikke ha sagt så mye om. Men ryktebørsen har hele veien regnet med at det skyldes viruspandemien. I april i år meldte Wall Street Journal at Apple skal ha utsatt produksjonsoppstarten for iPhone 12-modellene med én måned.

Brikkeprodusenten Qualcomm har også meldt i sin kvartalsrapport at deres resultater vil påvirkes av at en viktig 5G-telefon blir utsatt.

Apple selv har også vært utradisjonelt åpne om produksjonen og utfordringene i år. Da det gikk rykter om at det kunne bli iPhone-mangel fordi Kinas fabrikker hadde vært stengt tidligere i år, var selskapet raskt ute og delvis bekreftet ryktene ved å si at gjenåpningen av fabrikkene og produksjonskapasiteten gikk tregere enn forventet.

Selv om Apple allerede har innrømmet en litt mer utfordrende vår enn vanlig, på grunn av viruset, kan det tenkes forsinkelsen er av mer ordinært slag. Selskapet har tidligere forsinket enkelte telefonmodeller, så som iPhone X som ikke kom sammen med iPhone 8 da den ble lansert. Apple Watch fikk en forholdsvis lang utsettelse og «relansering» etter første gang den ble vist frem. Ny 5G-teknologi i iPhonene kan ha sin del av skylden for forsinkelsen - det spekuleres blant annet i at iPhonene vil være blant få 5G-telefoner som får støtte for ekstremt høyfrekvent 5G, der resten av telefonene på markedet stort sett støtter det som kalles «sub6», eller under 6 gigahertz, og i praksis området der dagens mobilfrekvenser ligger.

Det kan også handle om at høstens lansering rett og slett vil omfatte svært mange telefoner og modeller, ettersom ryktene spekulerer i både 4G- og 5G-modeller, og i tillegg en mer kompakt vanlig iPhone 12-modell på 5,4 tommer.

Kjempeskrell for mobilsalget

Etter en forsiktig avtagende salgstrend de siste par årene har pandemien gitt mobilsalget sin største smell så langt. Akkurat hvor stor nedgangen er strides analyseselskapene om. Gartner meldte nylig at nedgangen i årets første tre måneder var på hele 20 prosent. Et annet selskap melder at nedgangen var på «bare» 16,8 prosent.

Flere titalls prosent er uansett en betydelig kraftigere smell enn de tidligere nedgangene som har ligget i området 1–2 prosent når analyseselskapene har rapportert om dem.

Apple rapporterer ikke alltid detaljerte tall for selve iPhone-salget, men i sin nye kvartalsrapport for 2. kvartal i år kunne de konkludere med en inntektsøkning på friske 11 prosent.

Om økningen skyldes at også iPhonene har solgt godt, eller om det er andre deler av Apples økosystem som tjener mer nå enn i fjor er usikkert. Apple har både strømmetjenesten Apple TV+ og spilltjenesten Apple Arcade, som begge er abonnementstjenester av typen som ellers har sett oppsving nå i «Corona-perioden».

Samtidig slapp Apple den nye iPhone SE-modellen i april. iPhone SE er en iPhone med flett ny maskinvare, men gammelt utseende, og uvanlig budsjettvennlig prislapp til Apple å være. Den fikk kraftig interesse på grunn av den lave prisen på 399 dollar eller 5.500 kroner her i Norge.

annonse

Les også