Gentest-selskap risikerer millionbot

Datatilsynet har åpnet sak mot Myheritage.

Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket med en gentest fra MyHeritage.

Datatilsynet har åpnet sak mot selskapet Myheritage, som tilbyr gentester. Det kan ende med en bot på opptil 20 millioner euro.

Det var Forbrukerrådet som i mars sendte inn klage på Myheritage for å bryte personvernlovgivningen.

– Du kan få ny kode til bankkortet ditt, men DNA-koden varer livet ut. Det finnes ikke mer sensitive data enn ditt eget DNA. Da er det så alvorlig som det kan få blitt, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Hun mener selskapet kan få kunder til å undertegne kontrakt det er umulig å forstå. Kontrakten er på mer enn 200 sider, ifølge Blyverket.

– Særlig sensitivt

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier Forbrukerrådets rapport er grunnlaget for at de har åpnet sak mot Myheritage.

– DNA-opplysninger er særlig sensitivt, ettersom det ikke bare røper noe om den som sender inn gentesten, men kan også ha konsekvenser for vedkommendes familie. Åpen informasjon, som gir brukerne en mulighet til å kunne vurdere personvernskonsekvensene av å benytte tjenesten, er derfor svært viktig, sier Thon.

Dersom Datatilsynet lander på å gi Myheritage bot, kan den beløpe seg på inntil 20 millioner euro, ifølge Blyverket. Fristen for å svare er satt til 24. september.

annonse