Til hovedinnhold

Se alle Windows 11-nyhetene

Får endelig faner, og mapper i startmenyen.

Mapper kommer tilbake til startmenyen.
Microsoft
Anders Brattensborg Smedsrud

Microsoft har nå bekreftet at flere etterlengtede funksjoner er på vei til Windows 11.

Blant høydepunktene finner vi at filutforskeren får støtte for faner og at mapper introduseres i startmenyen igjen. I tillegg varsles store forbedringer for møter gjennom Teams.

En forbedret utforsker

I dag bruker de fleste faner til å holde styr på alle nettsidene de besøker gjennom nettleseren. Men skal du jobbe med filer fra ulike mapper, er du fremdeles tvunget til å åpne nye utforsker-vinduer. Det kan raskt skape kaos på skrivebordet, men er endelig noe Microsoft har bestemt seg for å ta grep ved.

Nå blir endelig muligheten til å ha faner i utforskeren en integrert del av Windows 11, akkurat slik vi kjenner dem fra nettlesere og det rivaliserende MacOS.

Faner i Windows 11.
Microsoft

Nye faner vil åpnes når du trykker på et nytt «pluss»-symbol øverst i vinduet, men vil trolig også få en hurtigtast av typen «CTRL+ T» som vi kjenner fra nettlesere.

I tillegg til faner får du blant annet også muligheten til å feste filer til hurtigtilgang-seksjonen i utforsker. Tidligere har bare mapper vært støttet.

Utforsker får dessuten nye valg for rask deling av filer, til Teams-kontakter, e-post-klienten Outlook eller skylagringstjenesten OneDrive som er integrert i Windows 11.

Mapper i startmenyen

Startmenyen ble helt ny da Microsoft lanserte Windows 11 for et halvt år siden. Ikke alle var fornøyde med endringene, og nå forsøker selskapet å reparere ved å reintrodusere en mulighet de som oppgraderte fra forgjengeren mistet.

Mapper returnerer nemlig til startmenyen.

Mapper kommer tilbake til startmenyen.
Microsoft

Det gir ikke bare førstesiden plass til flere apper, men gjør det mulig å organisere dem på smartere måter som passer deg bedre. Du skal selv kunne dra apper sammen for å lage mapper.

Muligheten til å droppe den omdiskuterte «anbefaler»-seksjonen, som tar opp halvparten av plassen på startmenyen, ser det imidlertid ikke ut som Microsoft er innstilt på å gi oss enda.

Bedre nettsamtaler

Om du bruker Microsoft Teams, som er integrert i Windows 11 og benyttes av flere bedrifter til nettmøter, kan du se frem til flere forbedringer.

Blant annet muligheten til å gjøre bakgrunnen uklar når du deltar i en videosamtale.

Det er også velkjent at de som deltar i nettmøter ser på skjermen sin og ikke direkte inn i kameraet over den. Det gir større distanse mellom de som deltar. Nye Teams kan trikse med videoen i sanntid slik at det ser ut som du ser rett i kameraet og får øyekontakt med de du snakker med.

Nye Teams kan skape øyekontakt og gjøre bakgrunnen uklar.
Microsoft

Microsoft fortalte ikke når Windows 11-brukere kan vente seg funksjonene de viste frem. Når de er klare vil de imidlertid finne veien til maskinen din via de vanlige Windows-oppdateringene som kommer en gang i måneden.

annonse