Nyhet

SpaceX skal teste Starship i femten kilometers høyde

Vil høyt til værs allerede neste uke.

SpaceX og Elon Musk sikter mot stjernene.

Nesten ingen nyhetsuker går forbi uten at vi må lage en sak på noe Elon Musk har klart å dytte ut på Twitter, og denne gangen er det vanskelig å overse planene for for Starship – altså SpaceX’ store romrakett som Musk vil sende i tusentall for å lage kolonier på Mars.

Ja visst er det høytflygende planer. Derfor er det nå tydeligvis på tide å få Starship – som hittil kun har gjort noen relativt beskjedne «hopp» med en høyde på omtrent 150 meter – skikkelig opp i lufta.

Etter denne ukens vellykkede test av rakettmotorsystemet til Starship SN8, som den nye prototypen heter, sikter nemlig SpaceX mot å få raketten opp i en høyde på hele femten kilometer i neste omgang. Dette kan skje så tidlig som allerede i neste uke, ifølge Musk.

Tre av seks motorer

Mens de første og lavthoppende prototypene av Starship hadde kun én rakettmotor – som for øvrig går under navnet Raptor – er den nye prototypen utstyrt med tre av disse. Den ferdige utgaven av Spaceship skal etter planen ha seks Raptor-motorer.

Les også
Vellykket test av SpaceX’ «Starship»
Starship med tre Raptor-motorer.

Men tre motorer skal altså være mer enn nok til å få Starship SN8 opp i en høyde på omtrent femten kilometer. Dette tillater SpaceX å få gjort en skikkelig test av de tre motorene, drivstofftankene og styrefinnene på raketten. Forhåpentligvis vil den komme seg ned i ett stykke og lande trygt på jorden igjen også.

Hvorvidt Musks plan om å få Starship-prototypen opp i været allerede til neste uke lar seg gjøre, kommer som alltid an på slikt som værforhold og at det ikke oppdages noen uregelmessigheter under forberedelsene til testen.

I så fall er 30. november en dato som er verdt å merke seg.

Uansett forventer vi at testen vil gjennomføres innen rimelig kort tid, og at Starship SN8 vil kunne bli et flott skue både på vei opp og ned.

Les også
SpaceX med vellykket oppskytning
annonse