Tek.no

Nyhet

Helgens anbefalinger - uke 49

Grisete vampyrer storkoser seg i 30 dagers mørke.
Alexander Moderhak Schindler

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - 30 Days of Night

Som kjent er vampyrer ikke særlig glad i sollys. Da er en bloddryppende ekskursjon til det kalde Alaska gull verdt. Der forsvinner tross alt solen helt og holdent i 30 dager. Banketten i byen Barrow er åpnet, forsyne seg den som vil.

Regissør David Slade har adoptert kult-tegneserien med samme navn og brakt historien om blodsugerne i mørketiden til kinoen. Med på laget har han blant annet Josh Hartnett, som spiller byens sheriff Eben. Han prøver å redde sine naboer fra å bli sugd tomme, spist, delt, og alt annet Slades særdeles grisete vampyrer finner på når de skal leke med maten. Men hvor mye får en mann gjort mot tørste skapninger som har skremt mennesker til alle tider? Gjemme seg og se på at andre blir spist er jo ett stikkord.

Vår anmelder mener denne filmen er svært god, ikke minst på grunn av den originale settingen vampyrfilmen har fått. Likevel synes han at Slade kunne latt "30 Days of Night" ta enda noen nye og ukjente vendinger for å nå de helt enorme høydene. Han gir filmen 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Rocky - The Complete Saga

Rocky i kjent positur.

I disse dager er Sylvester "Mosetryne" Stallone aktuell med en feit DVD-boks. Tilbake i en av hans to kultroller leverer han her den komplette sagaen om Rocky.

Gjennom seks filmer dyrker Sylvester både seg selv og rollen som den ensomme ulven som seirer til slutt. "Rocky"-filmene er historien om mann som reiser seg gang på gang og som til slutt vinner både i ringen og livet basert på ren og skjær viljestyrke. Likevel må det sies at dette ikke er det mest intellektuelle du kan mate DVD-spilleren din med, kanskje ikke så rart når alle filmen handler om få most hjerneceller gjentatte ganger i over 10 timer.

Uansett, Rocky er blitt kult, noe denne boksen, som også inneholder filmen "Rocky Balboa", bygger opp under ved å befeste boksefascinasjonen. Vår anmelder så den siste filmen i sagaen da den gikk på kino og hadde følgende å si om det han mener er en genial film; «Tar man filmen på sine egne premisser og ser den med hjertet utenpå, oppnår den monumentale høyder, kronet med en boksekamp som får selv de som hater sport til å ville reise seg fra setet og rope frem Rocky.» Han gav den derfor 9 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Full Metal Jacket

Rå skildring av krigen i Vietnam.

Stanley Kubrick får klassikeren denne uken, med en skarpladd krigsfilm som sitter som ei kule.

Soldatene Joker, Animal Mother, Gomer, Eightball og Cowboy er bare noen av mange amerikanere som blir sendt til krigen i Vietnam. Før de dog kommer så langt må de klare seg gjennom et helvete av en rekruttskole med en drillsersjant fra forgården til helvete. Denne klassikeren fra 1987 forteller hvordan mennesker blir effektive drapsmaskiner.

Regissør Kubrick har med denne historien skapt det mange mener er den ultimate filmen fra krigen i Vietnam. Vold, blod, våpen og replikker går sammen om å skissere en vond og psykisk ekstrem virkelighet, både for amerikanere og vietnamesere.

annonse

Les også